Femtonåringar

Det finns en himla fin serie som gått på UR under våren som heter Sexualkunskap. I den får vi följa en klass 15-åringar och deras lärare Lotta  genom sexualkunskapslektionerna. Vi får även haka på efter skolan till replokaler, hem och småsyskonpassning. Lotta berättar om sina funderingar kring undervisningen och eleverna, och de i sin tur pratar om hur det är att vara i puberteten, om framtiden, om föräldrar, dataspel, kärlek och förväntningar. I varje avsnitt finns också klipp från Sex på kartan.

Sex på kartan är en tecknad sexualupplysningsfilm som UR och RFSU gjorde ihop. Det blev en massa snack om den, särskilt om scenen där två ungdomar har sex. Vissa menade att detta var barnporr, och några rasister hetsade upp sig över att det var personer med oilka hudfärg som hade sex. Jag tycker om den för att den är orädd, och jag upplever den inte alls som exkluderande, eller att den hierarkiserar. Fin och tydlig.

15-åringarna i Sexualkunskap är himla fina, de är så öppna, kloka, bubbliga och nya. Tvångsmässigt pratiga i klassrummet, kan inte hålla inne med kommentarer. Iakttagande och tysta, hypnotiserade och hukande över telefoner. Plötsligt tror jag att det inte var så totalt vidrigt att gå i högstadiet (men det var det ju).

Annonser

3 thoughts on “Femtonåringar

 1. så himla pepp blogg! så skönt att ni höjer fittan till skyarna och att ni tar upp det här programmet som jag tycker uppmuntrar unga att raljera fritt om sex och funderingar kring sitt kön.
  tänkte fråga, får man önska ett framtida blogginlägg om menskoppen? kanske den största revolutionen för mig fitta sedan orgasmen, ja förmodligen!

  tack för en grym blogg!

  • Tack för dina fina tillrop Kay!
   Såklart vi kommer blogga om menskoppen. Vi håller faktiskt redan på att förbereda ett sådant inlägg, så håll utkik. Stora delar av redaktionen förstår inte hur vi någonsin kunde klara oss utan den, så revolution är ett passande ord minst sagt.

   • Kan förhandslansera att inlägg om menskoppen kommer snarast möjligast, ihop med en serie från en av de grymmaste serietecknarna. Wohoo!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s