Kissing frogs? No way, kiss my ass!

Dokumentären Så fungerar kärleken kan sammanfattas med filmens sista mening ”We are very much a country that are in love, with the idea of being in love”. Man kan märka ganska snabbt när man inte kollar på en europeisk producerad dokumentär, men denna amerikanska blir bara fööör mycket – hur tänkte SVT här undrar jag?! Visst vissa saker som de tar upp må vara sant, intressant och igenkännande. Men, det tycker inte jag ursäktar det über stereotypa bildandet av kärlek och sex (läs kärlekochsex – som ett ord), traditionella könsroller och den heterosexuella normen.

Denna film kanske är en easy case för en genusvetare att såga, men icke desto mindre viktigare att kolla kritiskt på med andra mindre genuskritiska människor.

Berättarrösten är en kvinnas, med den typiska amerikanska lite lätt överdrivna accented, som pratar ”sexigt”. Det finns mycket att säga om dess innehåll, men nedan kommer några smakprov!

”But how many frogs do you think your average american women kisses in her life long quest before finding prince charming? 10, 20, 30? Well it’s more then you think, its a lip snacking 79 different guys!” – oj se här, den klassiska ”grodan och prinsen” dyker upp, behöver jag ens nämna att de tar upp den om mäns dragning till kvinnobröst och deras överdrivna tankeverksamhet på sex?

”… the goal to win life greatest price, the right mating partner” – förälskelse, kärlek och barn. Sex for pleasure = sex for children? Suck, jag blir lite trött, tittar vidare…

”But for the rest of us sex before marriage has become a norm, and even 50% of us have had sex in a car!” WOW – är det normen eller bilen jag skall hurra åt???

Vi får även lära oss att orgasmen skjuter dopaminnivån i höjden, kroppen vill ha, vi njuter. Men, den amerikanska berättarens försök till sexig röst visar sen genom rosa ballonger (kvinnor) och blå ballonger (män) att kvinnor får orgasm i genomsnitt 1836 gånger för kvinnor, och 4233 gånger för män. Om vi ska visa okunskap och ojämlikhet i siffror så är detta ett praktexempel – men, det är ju inte det som denna dokumentär vill visa nej nej.

”If all your husband just give you a fantastic orgasm, are you gonna care if you took the bins out or not?” – ja just ja, tack dokumentär som påminde mig att 1) det är mitt huvudansvar som kvinna att ta ut soporna 2) att män inte tar ut soporna, och att 3) så länge jag får min orgasm så kan vi ju fortsätta som vanligt, jag tar ut soporna, du gör det inte! WHAT?

En annan lärdom är att det viktigaste är att inte förlora ”glosset” i förhållandet, att sitta i soffan och få en ganska vanlig vardag är tydligen inget att eftersträva. Jag skulle vilja säga  själv att vardagen är det mest romantiska jag vet. Tänk att få leva så länge man är lycklig med personen/personerna man älskar i en helt vanlig vardag – och det är man älskar. Tänk om jag bara skulle leva för de gånger vår ”vardag” blev något ”extra” eller glossy som kanske dokumentären vill säga – fy vad tråkigt. Inte för att ”glossy” är romantiskt eller kul, men att bara leva för det i ett förhållande tycker jag skapar snedvridna krav och ideal!

Enligt deras siffror så lägger amerikanarna 72 miljarder (USD) per år på bröllop, lika mycket som Venezuelas statsbudget (!) kan man säga att det råder Love before Peace?

Är det inte normer såsom denna film predikar (i statistikens namn) som bidrar till ohållbara och egentligen ganska ointressanta ideal kring kärlek, sex och partners? Jag känner på samma gång tacksamhet att på en gång känna att detta inte är en representabel bild av den svenska samtiden i stereotypa bilder, men frustrerad av att veta att vi egentligen bara har kommit ett par mysteg längre. Jag och min partner får ofta försvara oss över vårt val att inte gifta oss (inte heller i framtiden), och samtidigt bevisa för andra att den relation vi har är ”lika mycket värt” som de som ”gått vidare” och förlovat sig?! Jag får uppe på det förklara skillnaden mellan att älska att vara förälder till våra bonusbarn och vilja bli familjehem men att aldrig själv vilja skaffa barn. De frågar om jag har funnit min prins, kysst en groda? Jag svara att de kan kyssa min röv, det känns rätt skönt och visste du att det är en av kroppens mest erogan zoner!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s