Det sämsta rådet en läkare har gett mig

Det sämsta rådet jag fått av en läkare hamnar i kategorin ”när jag sökte hjälp pga. vulvasmärtor”. Jag hade haft problem i runt 6 år och aldrig träffat en läkare, barnmorska eller någon annan inom sjukvården som kunnat hjälpa mig. 

De flesta jag hittills hade träffat inom sjukvården hade hävt ur sig knäppa saker som: 

 • Det är ju bra i alla fall att du inte vill ha sex, för då blir du ju inte gravid!
  Jag var 16 år och hade haft ett aktivt sexliv i 5 månader när det började göra ont. Alla samlag jag ändå hade gjorde att smärtan fick effekten att jag tappade sexlusten totalt, och sökte hjälp hos ungdomsmottagningen.
 • Nej, sluta inte med dina p-piller – du kanske blir gravid då!
  Igen, att förhindra oönskade graviditeter var prio 1. Den här kommentaren dök upp i princip varje gång jag besökte sjukvården för att få hjälp. När jag på eget bevåg slutade med p-piller blev jag märkbart bättre.
 • Kanske är det bara att mamma har bytt tvättmedel eller att du har cyklat mycket?
  Högst oklart varför min slidmynning skulle brinna konstant bara för att jag cyklade, dessutom var det ju inte de yttre delarna av fittan som gjorde ont + att jag hade ridit i 10 år utan problem.

Knäppt. Men inte det allra värsta jag fick höra.

En dag kom en kurator och föreläste på min kurs på universitetet. Hon jobbade på en enhet som behandlade personer med vulvasmärtor. Det som fångade mitt intresse, och som väckte mina förhoppningar, var att enheten jobbade med både de fysiska/kroppsliga problemen och de psykosociala problem som hade blivit en följd av smärtorna.

Vid det här laget hade jag utvecklat en panikartad reaktion varje gång min partner försökte kyssa mig. I min värld betydde kyssar närhet som i sin tur betydde förväntningar på sex, alltså samlag. När han kysste mig fick jag svårt att andas och kastade instinktivt bak huvudet i panik för att komma undan. Inte så hett för någon av oss. Alltså: kuratorer och gynekologer i en och samma insats. Lät som guld ju!

Jag sökte dit, och fick komma och träffa deras gynekolog som var något av en expert inom området. Hon lyssnade. Hon tog mig på allvar. Hon bekräftade det jag sa. Hon berättade vad hon mötte hos andra med liknande problem som mig. Hon gav mig verkligen känslan av att jag äntligen skulle få bra hjälp så att mina problem skulle läka.

När vi sedan skulle skiljas åt så sa hon helt otippat:
Se nu till att ha sex (alltså: samlag). Du har fått sexfobi. Du vet, det är som när man är rädd för att åka hiss. Då måste man åka hiss för att bota sig.

Jag skulle alltså se till att ha mer samlag för att bota min sexfobi. Det är det sämsta råd en läkare har gett mig.

Mina panikattacker när vi kysstes mildrades inte av hennes råd. Mina slemhinnor i slidmynningen blev inte heller mindre sköra. Den enda effekten hennes ord fick var att mitt förtroende för sjukvården helt gick sönder.

 

Annonser

13 thoughts on “Det sämsta rådet en läkare har gett mig

 1. I skrivande stund sitter jag i Lettland och jobbar med min examensuppsats på psykologlinjen.

  Att jag sitter i Lettland beror på att jag, efter ett års vårdkarusell, återigen fick förvärringar i mina oklara underlivssmärtor. Specialisten jag behövde i Sverige hade tre månaders väntetid. Jag åkte till min släkt och inom en vecka fick träffa två läkare jag behövde. De var jättetrevliga och förstående. Jag får nu mediciner och ska komma på efterkoll.

  Min examensuppsats handlar om vestibulit. Jag har lyssnat på, transkriberat och kodad dåliga vårderfarenheter de senaste två månaderna. Inte utan att bli förbannad.

  Sen är ju saker vårdpersonalen säger inte så dumma, cyklande och tvättmedel kan förvärra, och det låter som en ”sexfobi”. Det sorgliga är väl just att de liksom kommer halvvägs och sen ba… Precis som du säger, det kan vara hur mycket psykiskt som helst men det tar inte bort att dina slemhinnor ÄR sköra. Och det är både det och den psykiska delen man ska göra nåt åt. Och det där är no way att behandla en fobi.

 2. Det var faktiskt ett helt idiotiskt råd. A och O när man ska försöka komma till rätta med rädslor, beteenden, fobier är att se om det finns medicinska orsaker till rädslan – vilket det ju gjorde. Vilket den här personen borde ha fattat.

 3. Herregud vilken läsning! Jag blir rakt av upprörd. Det bästa rådet är nog att vänta med sex. Vänta med samlag tills du själv verkligen vill. Då kan jag tala om att fittan kommer att brinner av annat. Problemet är att du lever i en översexualiserad värld. Där allt och alla ska knulla dygnet runt och det i alla hål som finns. Det är förskräckligt men så är det. Du måste börja tänka efter. Varför ha en pojkvän? Varför inte leva fri och ensam och vänta på rätt människa och på rätt stund. Det går inte idag. Men det är vad som skulle behövas. Hur ska det gå till i en värld där man tillverkar behåar till treåringar. Får man inte vara barn längre? Får man inte mogna i sin egen takt? Nej, det får man inte. Alla och allt ska leva efter den översexualiserade bild som media ger. Se igenom den och lev. Bli människa!

  Det heter ju fit for fight! Fitta for fight hade sett bättre ut!

  • Tack för kommentaren! Det här hände för några år sedan. Tack och lov resonerade jag precis som du, vänta med samlag är det bästa. Någon ”fobi-träning” blev det aldrig och paniken gick över. Idag mår jag bra och problemen är mestadels borta men det är inte tack vare sjukvården. Blir galet upprörd varje gång jag tänker på läkarens råd.
   /Johanna, fff-redaktionen

 4. Jag får väl lyfta fram detta på min blogg då!
  Kram på dig och hoppas det inte skrämmer! det är ju bara en cyberdigital kram utan krav eller förväntningar!
  /Skvitt

 5. Logik för begåvade « skvitts

 6. Fittfight « skvitts

 7. Var bland det värsta skit jag har läst 😦 Hoppas du har träffat bättre läkare sedan dess.

  Sedan måste jag säga att jag blir också ledsen och upprörd över hur fokuserad sjukvården är på att undvika oönskade graviditeter, oavsett vad det får för konsekvenser för patienten. Ibland känns det som att kvinnor/flickor/tjejer förväntas stå ut med vad som helst för att undvika graviditet…Själv vill jag inte använda hormoner av olika anledningar, och gud vad jag har fått kämpa för att få hjälp med att hitta alternativ. Skulle för övrigt gärna se mer om detta ämne här på bloggen.

 8. Ett läkarbesök som blev bra | fitt for fight

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s