Wikivulva pt 1

Vi beger oss ut på en nätrunda och ser vad för wikikunskap det finns om fittan därute. Vi hittar både bottennapp och riktiga höjdare och bjuder på många mumsiga länkar. Håll till godo!

Den engelska Wikipedia-artikeln om vulva är ganska omfattande och kräver därför fler genomläsningar, men inte mig emot, det betyder ju bara mer stoff till bloggen. Win! Denna gång börjar vi med vad vulvaartikeln har att säga om klitoris:

The clitoris is located at the front of the vulva, where the labia minora meet. The visible portion of the clitoris is the clitoral glans. Typically, the clitoral glans is roughly the size and shape of a pea, although it can be significantly larger or smaller. The clitoral glans is highly sensitive, containing as many nerve endings as the analogous organ in males, the glans penis. The point where the labia minora attach to the clitoris is called the frenulum clitoridis. A prepuce, the clitoral hood, normally covers and protects the clitoris, however in women with particularly large clitorises or small prepuces, the clitoris may be partially or wholly exposed at all times. The clitoral hood is the female equivalent of the male foreskin.[4] Often the clitoral hood is only partially hidden inside of the pudendal cleft.

Fin information med alla yttre synliga delar av klitoris nämnda, men där tar det liksom stopp, de säger inget om resten av klitoris, med skänklar och skaft. Det som inte syns finns inte eller? För att få information om dessa doldisar går du helt enkelt till artikeln om klitoris. Artikeln har en bra bild på en oupphetsad och en kåt vulva för att visa svullnad och lubrikation. Men här missar de också att nämna klitoriserektion. Som tur är finns en alldeles egen wiki-artikel om erektionen här!

De personer som påbörjat den svenska wikiartikeln om vulva har däremot börjat i rätt ände och listar klitoriserektion först av allt. Gilla!

Finns det någon som sitter på bra källor och har ork att bidra till att wikikunskapen om vulva blir bättre så är vi de första att jubla och applådera. Kanske till och med att någon kan flera språk och kan sprida visdom inte bara på engelska och svenska?

Låt fittkunskapen ta över världen! Peace.

Annonser

2 thoughts on “Wikivulva pt 1

  1. Sen är det lite irriterande att personen/erna som skrivit den eng wikipediaartikeln måste jämföra med det manliga könsorganet hela tiden (glans skin, foreskin osv)! Precis som man skulle behöva ses kuken framför sig för att förstå klitoris utformning???

    • Bra fråga du ställer. Bättre att förstå varje organ utifrån sin egen anatomi, funktion och utformning. Visst kan likheterna (och skillnaderna) vara kul kuriosa att känna till, men inte att använda sig av för att bygga upp en förståelse av fittan. Jag betvivlar starkt att de gjort samma form av jämförelse i beskrivningen av kuken, att de jämför den med fittans olika delar?! Nej, och som du sa, även om de skulle göra det varför ENS göra det?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s