The invention of the vibrator, HYSTERIA (2011)

Tips, åh jag älskar att bli tipsad. Denna minst sagt spännande filmen tipsade Sara om.

I HYSTERIA (som verkar släppas i Europa i slutet på Oktober) spelar bland annat Maggie Gyllenhaal huvudrollen i filmen som handlar om uppfinnandet av vibratorn i 1800-talets England. Den beskrivs som en romantisk komedi och historien går som sådan att man under 1800-talets viktorianska England uppfann vibratorn som skulle vara till hjälp för läkare att hjälpa bota kvinnor med hysteri.

Enligt en mycket bra och bildande artikel i the Guardian om filmen, så påpekas att stimulering av kvinnors fittor som medicinsk behandling för hysteri har bevisats pågått sedan 1600-talet (och säkerligen ännu längre tillbaka). Givetvis så är fenomenet kring kvinnors så kallade hysteri i den senare häften på förra milleniet i sig en mycket tragisk historia. Det säger mer om kvinnors roll i samhället, och hur dessa sjukdomsbilder skapades för att begränsa och patologisera kvinnor som egentligen var helt friska, än om sjukdomsbilderna i sig. Bland annat använde läkare sig av klitoridekotomi (kirurgisk borttagande av kvinnliga könsdelar såsom klitoris, ibland genom att använda ett  hett strykjärn) för att ”bota” kvinnors hysteri.

Nåväl, jag ser fram emot filmen och kan garantera en fff-recention när den väl kommer ut på våra svenska biografer.

ps. jag skulle gärna vilja bli motbevisad, men jag tvivlar på att den känslan som förmedlas i trailern av att kvinnor befrias sexuellt inte är så tidsenligt ala 1800-tal. Betvivlar att de gick till doktorn och kände att de var del i en sexuell revolution, utan snarare att deras självbild (även med en sådan här behandling) fortfarande överskuggades av deras patologiska sjukdomstillstånd … men nu ska inte jag ta ut filmen i förskott 🙂 Utan snällt vänta, se och lyssna ds

Annonser

4 thoughts on “The invention of the vibrator, HYSTERIA (2011)

  1. Peter Englund har skrivit en essä om just detta, som också är ganska intressant. Den finns i boken Tystnadens historia och andra essäer.

    • Tack för tipset, även om det är en komedi (!) så känns det som ett ypperligt tillfälle att läsa på lite innan man ser den, och bara frågan i sig om kvinnors ”hysteri” är ju i sig intressant i en historisk kontext. Tack igen!

  2. tack för tipset!! detta är ett jätte intressant ämne och något som man borde tala mera om. så jätte bra att man gjort en film om det! visste faktiskt inte om att man använd sig av vibratorer och operationer för att bota kvinnornas hysteri. va sjukt. hoppas filmen är bra och sanningsenlig!

  3. Orgasm på teaterscenen | fitt for fight

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s