Drug life

Nu är jag på väg till apoteket för att hämta ut piller mot helvetet innan mens. Och jag är rädd. Gynekologen skrev ut så lätt, knappt några biverkningar så hon. Men hur ska jag kunna tro på det? Wish me luck!

Annonser

12 thoughts on “Drug life

 1. kan ju tillägga att jag fick mens senare samma dag, så tabletterna är oprövade. Men ni som äter tabletterna; är det inte konstigt att man inte behöver äta dem kontinuerligt som det är med andra antidepp? Att man kan ta dem grann någon vecka sådär? Mycket märkligt tycker jag.

  Och; är det någon som testat Femal balans från apoteket?

 2. Kollade lite på FASS och blev förvånad över hur pass lite biverkningar det faktiskt var. Visst, det var en del (http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20030207000071&DocTypeID=3&UserTypeID=0) men antidepressivum brukar ha en längre lista.

  När jag läser om läkemedlets faramakodynamiska effekt tycker jag inte att det är så underligt att man inte alltid behöver äta den. Den hämmar återupptaget av serotonin (en signalsubstans som typ berättar för oss hur gynnsam vår miljö är och därför hur vi mår, låga nivåer gör att vi mår dåligt och höga att vi mår bra). Vissa människor kan inte producera detta själv alls längre, och då måste man äta antidepressivum som påverkar serotoninet regelbundet. Andra har bara en obalans eller ett litet underskott, och då räcker det med en kortare behandling. Det beror alltså på hur ens serotoninnivåer ser ut och hur ens depression / dåliga mående ser ut. Jag har uppfattat det som att det är kring mens som du mår dåligt, och då är det just då du behöver hjälp med att reglera dina serotoninnivåer, alltså behöver du inte alltid äta tabletterna.

  Nu är jag inget proffs, utan bara en sjuksköterskestudent som läst en kurs i farmakologi, men det är så här jag uppfattat att Citalopram fungerar utifrån FASS hemsida 🙂

  Jag skulle pröva att äta dem om jag var du. Många mår dåligt i onödan och tror att det beror på något psykiskt, när det faktiskt är somatiskt och helt enkelt så att deras serotonin-nivåer är lite knäppa, och att det faktiskt rätt enkelt skulle kunna hjälpa med läkemedel som får styr på detta.

 3. Jag knaprade så’na där för några år sedan. Och då var det precis tvärtom, att de skulle ätas kontinuerligt utan uppehåll, och man fick inte sluta eller dra ner utan att ha läkarkontakt… Fast det kanske har ändrats då?
  Biverkningarna är som gynekologen sa; små eller inga.

 4. Hanna, tack för ditt svar! bra mycket mer informativt än gynekologen som bara sa ”läs bipacksedeln” så fort jag ställde en fråga.

  Pär, det känns bra att höra att du knappt fick några biverkningar

  • usch, blir så förbannad när jag hör om läkare som inte informerar ordentligt. att börja äta ett nytt läkemedel kan vara sjukt läskigt om man inte får all information, eller förstår den, och då är det ju superviktigt att läkaren finns där för att ge information, förklara och att den försäkrar sig om att vårdtagaren förstått. det minskar stressen jättemycket och ökar chansen att läkemedlet faktiskt tas som det ska. det finns ett problem inom vården med Adherance, det vill säga i vilken grad vårdtagaren faktiskt följer de medicinska råd de får, t ex hur de äter läkemedlet. Adherance ökar bland annat om man ger patienten information som är speciellt anpassad till att just den patienten ska förstå, och inte bara säger ”läs bipacksedeln”. Suck…. en del vårdgivare alltså… borde ha jobbat med robotar istället.

 5. Det kan komma biverkningar, absolut, men risken är vad jag förstått rätt så liten. Anekdoter är inte data, men mig har Citalopram givit väldigt lindriga biverkningar, det enda jag märkt är muntorrhet. Jag har tagit dem kontinuerligt sedan 2007.

 6. Hej!
  Jag har testat Femal balans i en vecka nu, så inte ens en hel PMS-period (eftersom jag kan grina i veckor…), men tycker det funkar med häpnad! Jag har dessutom en vän som ätit Femal balans länge och rekommenderar starkt. Funkar faktiskt alltså, inte som Johannesörttabletter som en gynekolog tipsat mej om tidigare. Jag är till å med pollenallergiker, men får inga allergiska symptom (FB är ju gjord av pollen).
  Så testa! Gissar mindre biverkningar än SSRI!

  Massa pepp!

 7. jag har ätit citalopram och fick förklarat åt mig att det är viktigt att jag tar dem varje dag (det var ju förstås i ett annat syfte än du ska äta dem). jag är ett extremfall och får alltid en massa biverkningar av olika mediciner, så också av de här, men som tur gick de över efter några veckor, och det verkar ju som att andra inte riktigt märkt av så mycket biverkningar 🙂

 8. Det var Citalopram jag också fick mot mina PMS-besvär (PMDD:n). Jag tog det också enligt ett mönster, alltså inte varje dag, och jag precis som du tycker att det låter konstigt att man kan göra så men kroppen vänjer sig faktiskt ändå. De första gångerna blev jag väldigt trött och yr, sov mer än vanligt och mitt på dagen osv. Men kroppen vande sig och det kändes till slut ingen skillnad mellan dagarna jag gick på piller och inte. Lycka till!!

 9. Läs ingrid carlbergs ”pillret” för mer info om SSRI.
  Det är riktigt läskiga grejer barkom.

  Googla också lite på utsättningssymptom eller abstinens.
  Det är ett helvete att sluta med SSRI.
  Jag har precis som du ätit citalopram och jag måste säga att det var lite läskigt.

 10. Tack för alla era svar! Det värmer verkligen! Jag har än så länge låtit de utskriva pillerna förbli oöppnade och igår köpte jag Femicur på Apoteket på inrådan av apotekare. Om jag får ofrivilliga rörelser eller hallucinationer så ska jag sluta med Femicur (alltså, hur bisarrt?).
  Kärlek till er, ni är så fina!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s