Slidkransen

När jag arbetade i ett ungdomsprojekt om rätten till sin kropp, kärlek och att välja sin egen partner så använde jag RFSUS fantastiska lilla häfte om Slidkransen varje dag vi var ute på skolor och pratade med ungdomar. Häftet heter Slidkransen, frågor, svar och myter kring mödom och oskuld. Den finns att beställa eller ladda ner som pdf här, gör det även om du inte arbetar med ungdomar. Den är sjukt bra!

Jag vet inte hur många gånger jag har diskuterat vad sex kan vara, oskuldsbegreppet och alla tjejer inte blöder vid första omslutande vaginalsamlaget(det är färre än hälften som blöder första gången). Så himla viktigt och värdefullt att diskutera med ett gäng 14-åringar om hur de tänker kring sin kropp och sexualitet! Vart går deras gränser, hur funkar kroppen, vad är viktigt att tänka på om en vill ha omslutande sex, både som tjej och kille? Det lilla häftet kunde genera upprörda känslor, vissa menade att det var fullt av tryckfel i texten, att det som stod där inte var sant. Att alla tjejer visst blöder första gången de har omslutande vaginalsamlag. Medan andra fick en riktig aha-upplevelse, både ungdomar, skolpersonal och andra vuxna som arbetade i projektet. Jag vet att vissa vuxna, särskilt i en skolmiljö kan tycka det är jobbigt att prata sexualitet, kroppen och sex med sina elever eller andra ungdomar. Men det är så sjukt viktigt att de får göra det. Att få möjlighet att ställa pinsamma, jobbiga, känsliga frågor och att det finns någon vuxen med ordentlig kunskap som kan och klarar av att möta dem på ett bra, normmedvetet och pedagogiskt sätt.

Jag blir så otroligt glad när jag tänker på alla skolinformatörer från både RFSU och RFSL som genom åren har besökt olika skolor och just snackat om sex, sexualitet och kroppen. Kunskap är om sin egen kropp är så jävla viktigt.

Ett annat superbra tips är att kolla in URs film om Myten om mödomshinnan

Annonser

3 thoughts on “Slidkransen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s