Har du sökt hjälp för fittsmärtor? Hur blev du bemött i vården?

Vi tänkte försöka oss på en nutidshistorisk insamling av olika erfarenheter av fittvård. Till en början efterlyser vi berättelser om hur du med smärtor i fittan blivit bemött och behandlad.

Vi har själva mycket skiftande erfarenheter där de negativa upplevelserna är i överväldigande majoritet. Nån fick höra av en gynekolog att ”Du har bara sexfobi, så du måste bara ha mer sex så kommer det ordna sig”, flera har fått reaktionen ”Du behöver bara träffa den rätta killen” från barnmorskor och gynekologer. ”Du har inte vestibulit, för du är inte lång och smal” är en annat uttalande från en av vårdens företrädare.

Det finns också guldkorn bland vårdupplevelserna, som när en tjej första gången hon vågade tala med en gynekolog om att det gjorde ont vid penetration genast fick teambehandling av barnmorska, kurator och gynekolog som talade om att det inte fanns någon mirakelkur men att de inte tänkte ge upp, utan fortsätta hjälpa henne tills det inte gjorde ont längre.

Så nu frågar vi dig kära läsare: Hur har du blivit bemött och behandlad i vården när du berättat om dina fittsmärtor ? Vad upplevde du som positivt och vad reagerade du på som negativt? Maila din berättelse på fittforfight@gmail.com och skriv om du vill vara anonym.

När vi har fått ihop en mängd berättelser redovisar vi det i någon form som passar. Förhoppningen är att de kan användas i kampen för bättre kunskap och resurser i vården av smärttillstånd i fittan.

Kram på er!

Annonser

3 thoughts on “Har du sökt hjälp för fittsmärtor? Hur blev du bemött i vården?

  1. Öh. Könskorrigering… alltså, snacka om att jag läser för mycket om transsexualism för tillfället. Könsrekronstruerande operation? Herregud, jag vet inte ens vad det heter… när fittan går sönder och ska fixas efter förlossning, helt enkelt. *pust*

    • Menade de smärtor som slarvigt brukar kallas samlagssmärtor som vestibulit (populärt kallat) och vaginism etc. Men eftersom inte alla får diagnoser eller förklaringar så formulerades det som smärtor mer allmänt. Berättelser om vårdupplevelser vid smärtor efter förlossning kan ju definitivt räknas in i en sån öppen definition och är minst lika viktiga. Det är inte så noga, skicka in din berättelse om du har nån, förlossningsrelaterad eller inte!! Även berättelser om vårdkontakter vid transsexuellas könskorrigering är intressant, vi tar emot med glädje… Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s