Polens första SlutWalk

Plötsligt stod vi mitt i Polens första SlutWalk. Ett typiskt tecken på en bra semester. Gdansk alltså, en himla trevlig stad.

Hej och tjofräs fyllde gatan, vi hakade på tåget och pressuppbådet var mycket intensivt. Fotografer kastade sig in i bland folket, sprang baklänges och fotograferade. Mitt bland deltagarna fanns representanter från partiet Ruch, efter en stunds funderande förklarade de sig som ett oppositionsparti när jag frågade vilken organisation de var från. Så mycket mer informativt blev det tyvärr inte. Plötsligt blev fotograferandet ännu mer intensivt då en välklädd man av typisk politikerkaratär gled in i tåget och vinkade och log som att det inte fanns någon morgondag, även han från Ruch. En av frontkvinnorna i SlutWalk bara skakade på huvudet och skrattade lite åt politikernas önskan att synas med dem. Med en vecka kvar till valet är kampanjandet i full fräs och att någon vill åka snålskjuts på SlutWalk måste en ändå säga låter positivt.

Efter att tåget nått Rådhuset och hejarop och tal hållits hängde en del av tjejerna kvar och vi passade på att prata med dem. De berättade att två studenter från Gdansks universitet dragit igång paraden, och tjejen med skylten ”Hate sexism, have sex” betonade gång på gång att det inte låg någon organisation eller förening bakom. Till exempel inte en feministisk, sa hon och berättade att media gärna vill tillskriva dem olika epitet. Hennes kompis inflikade snabbt att hon hur som helst är feminist.(Det är lite pinigt att jag inte vet deras namn. Jag kan bara ursäkta mig med att namnskyltarna satt precis i superurringningen, och jag ville inte stå och glo. Polska är för mig dessutom lite svårt).

De konstaterade att SlutWalk definitivt är kontroversiellt i Polen. Tåget hade inte så jättemånga deltagare och emellanåt kändes det som att det gick en fotograf på varje deltagare ungefär. Hate sexism-tjejen sa även att hon inte tror att den äldre generationen förstår, och att det bland annat är av just dem som tjejerna blir kallade för sluts. Två vetgiriga damer i 70-årsåldern från kanske Tyskland gled dock fram och frågade om paraden, nickade, lyssnade och verkade imponerade. Innan vi lämnade SlutWalks arrangörer på Rådhustrappan så ville de verkligen klargöra att det var dödsenkelt att anordna, verkligen. Det är bara att dra ihop ett gäng kompisar, det är bara att göra!

Några fler bilder

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s