Alla vilda

Åh! I dag såg jag filmen Alla vilda, om och med Birgitta Stenberg. Av Marianne Gustavsson och Lisa Belfrage. I den får vi får följa Birgitta som träffar upp människor i USA och Europa, vilka hon levt och äventyrat loss med under 1950-talet.

Filmen var så fin! Jag älskar Birgitta! Hon är så inspirerande, peppande, stark, uppriktig, rolig, fin och underbar! Det är fantastiskt att se en person som inte dragits ner i normträsket, som blossar i sin sexualitet, sin egna vilja. Och att denna person är 80 år, hur ofta skildras äldres sexualitet?

Inte nog med att filmen var bra, Birgitta Stenberg, Lisa Belfrage och Marianne Gustavsson var där och pratade om filmen efter visningen. Publiken fick i och med detta lära sig ett nytt ord: normsugen. Inte att vara sugen på normer, utan att sugas in i dem, att sugas in i ett visst sätt att leva.

Birgitta pratade bland annat om när hon köpte jeans av amerikaner i Frankrike 1950, när jeans var helt unheard of. Hur hon gick längs Kungsgatan i Stockholm och folk inte kunde slita blicken från gylfen. Hon pratade om ön Åstol där hon bor, hur de mer konservativa öborna blängde på henne när hon flyttade dit, och att det är bra att ha sina motståndare så nära inpå. En blir liksom starkare, menar hon. Och att hon skrev Kärlek i Europa när hon yrkesfiskade.

Det tog tre år att göra filmen, och på dvd:n som kommer ut senare lovades extramaterial där Birgitta reser till ytterligare andra platser och hälsar på sina bekanta.

Birgitta fick en fråga om hur frihetsbehoven ser ut för henne nu när hon närmar sig 80 år. Frihet är ett genomgående tema i hennes böcker och även i filmen. Hennes svar blev:

– Vad skulle det vara för skillnad? Jag är friare, gladare, och man kan göra vad man vill i sängen för man behöver inte tänka på att se tjusig ut.

Publiken undrade om Birgitta tycker att vi är friare nu än när hon reste ut i Europa på 1950-talet. Hon besvarade det genom att förargas över skällsorden hora och bög, och pratade om den sexuella revolutionen som inte tycks blivit av:

– Vi är inte frigjorda! Vi sitter fast i gamla mönster, och det är inte bra. Kvinnor trycks ner och trycks ner. Vi slåss i underläge och det är inte lätt, svarade hon.

Hon berättade också att hon skriver på något nu, men exakt vad ville hon inte avslöja. Och hon hade den där finurliga, blå blicken.

I Stockholms visas filmen på Zita

Annonser

One thought on “Alla vilda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s