Jag anar ugglor i fittan!

Hej och tack för en underbar blogg!

Tänkte bara komma med en härlig fittspaning som gjordes ute i en sommarstuga, två ugglor som tittar fram ur en fitta 🙂

Ser fittor mest överallt sen jag började läsa er blogg 😀

Sen tänkte jag också fråga om någon av er på fitt for fight har erfarenheter av tygbindor som ni skulle kunna dela med er av?

Ha det bra!
/Ellen

Tack Ellen för tipset! Om någon har erfarenheter av tygbindor, kommentera gärna så att Ellen kan få tips.

Annonser

6 thoughts on “Jag anar ugglor i fittan!

 1. Hej Ellen! Jo jag använde tygbindor för några år sen, miljövänligt fast hyfsat meckigt… Beställde bindorna på nätet, minns inte var. De blir hyfsat fräscha när man tvättat dem i maskin. Finns även massa tips om hur du syr dina egna, har unge testat.
  Lycka till! Kram Elin

 2. Hej Ellen och alla andra! Det var min gynekolog som av många anledningar tillslut beordrade mig att börja använda tygbindor. Jag tyckte att det verkade otroligt besvärligt i början, innan jag liksom vant mig med tanken och fått rätsida på användandet, men såhär i efterhand (och efter 2,5 års användande) måste jag erkänna att det är det bästa jag någonsin gjort för min mutta som aldrig varit lyckligare.
  Såhär gör jag:
  – Är jag hemma när det är dags att byta min tygbinda sköljer och gnuggar jag den under rinnande kallt vatten, och lägger den sedan i en kallvattenfylld bytta med lock i badrummet.
  – I byttan häller jag lite vanligt salt för att fläckarna ska lösas upp bättre. Där kan dom gott och väl ligga ett par dagar. Ju längre tid de får ligga där desto vitare blir de som nytvättade.
  – Byta det saltade vattnet i byttan får en göra med jämna mellanrum bara, om en vill slippa den lite pikanta doft som tenderar att vilja smyga ut ur byttan efter fler än fyra/fem dagar.
  – Är jag på jobbet eller någon annanstans när det är dags för byte så sköljer jag bindan på samma sätt, och förvarar den i en plastpåse som jag knyter igen tills jag kommit hem. Det går ju såklart lika bra att strunta i att skölja den och bara vika/knäppa ihop den tills man kommit hem, men jag märkte ganska snabbt att om jobbdagen var lång och bindan fick ligga torr länge blev fläckarna lite svårare att få bort.
  – Bindorna tvättar jag i maskin på 70-90°, sedan får dom hängtorka.
  Haha, det här skulle jag ju kunna skriva en hel uppsats om märker jag! Summa summarum: det är inte besvärligt när en lärt sig rutinerna. Och den uns av besvärlighet som infinner sig i början är lätt värt det tygbindan ger tillbaka till muttan.
  Vissa vill använda tygbinda för att det i längden blir billigare ekonomiskt. Andra vill göra det för att värna om miljön. Jag vill göra det för att då slipper jag ha svampinfektioner varje halv månad, inget kli, inget ont, inga sår…. Listan kan göras lång. Det bästa är nog i alla fall att mina tecken på vestibulit har avtagit markant och infinner sig bara så sällan att jag till och med kan räkna gångerna.
  Eftersom jag ska ha samma mutta hela livet är det lika bra att klappa den medhårs!

  Ta hand om era muttor och ha det fint, önskar Cajsa.

 3. Vad kul med en fråga om detta! Jag använder EcoSofts tygbindor sen lite mer än två år tillbaka och trivs fint med det. Jag har tvättmaskin i lägenheten och kanske är det det som gör att jag inte känner igen Cajsas kallvattenbyttor. Jag gör nämligen bara såhär: Jag förvarar mina bindor i en liten necessär och när jag ska byta rullar jag ihop den använda bindan och lägger den i plastpåse i necessären och när jag har ett litet gäng i påsen tvättar dem i 60 grader tillsammans med annan 60-tvätt. That’s it. Visst, de får lite fläckar, men jag har svarta bindor och jag bryr mig inte så mycket om hur de ser ut.

  Det enda jag behöver tänka på under mensen, eftersom jag bara (?) har 8 st, är att tvätta de använda bindorna så att de hinner torka innan jag får slut på rena. Jag tvättar 2-3 gånger per mensomgång. Jag har haft samma bindor sen starten och de har nog sett piggare ut, men funkar fortfarande bra. (Kanske dags egentligen att köpa nya, men när jag får pengar till det tänkte jag investera i en menskopp i stället.)

  Mitt skäl till att använda tygbindor är att det är ekonomiskt och miljövänligt. Det kändes jobbigt att varje månad slänga en massa bindor i soporna (jag använder som regel inte tampong). Och det är så skönt att slippa tänka på att köpa hem. Min partner har lånat av mig en gång, men tycker att det känns lite för ”bulligt”, men det är nog lite en smaksak (och han tycker också hemskt illa om att bli påmind om mensen).

  Jag rekommenderar’t alltså, dock med reservation för att det blir krångligare om du behöver vänta in tvätt-tider i gemensam tvättstuga.

 4. Jag använder inte tygbindor men har tänkt börja göra det. Köpte en menskopp nyligen och tycker att den är bökig att få in än så länge, speciellt när jag blöder mycket, så jag tänker nog införskaffa lite tygbindor att ha under de riktigt blodiga dagarna till dess att jag har vant mig vid koppen. Sen måste jag förresten nämna en sak om koppen. Jag har aldrig tyckt om tamponger, jag tycker de är väldigt obekvämt med tamponger, speciellt eftersom jag måste ha rätt stora då jag blöder mycket de första dagarna. Däremot menskoppen, den känns inte alls! Alla brukar säga att tamponger inte känns, men för mig gör de det, så jag trodde jag skulle känna menskoppen också, men det gör jag inte! 😀

  Jag vill förresten tipsa om en sida med en tutorial för att sy egna tygbindor: http://emiliten.blogspot.se/p/sy-tygbindor-tutorial-med-bilder.html

 5. Hej Alla! Det är Ellen, frågeställaren här!

  Vad kul med alla svar! Jag funderar på att skaffa mig tygbindor som komplement till min menskopp, jag har nämligen relativt ofta en ganska obalanserad fitta, och oftare under mensen! Då blir den lätt irriterad och vill absolut inte att en ska föra in exempelvis en menskopp, men vanliga butiksbindor gör ju inte heller irritationen bättre så att säga!

  Det är superbra att höra era erfarenheter! Jag ska nog prova att sy egna, det verkar roligt!
  Tack för era svar 🙂
  Ellen

 6. Jag har använt tygbindor i typ 20 år nu, det funkar superbra! Flanell är bäst, de känns knappt tycker jag. (Kanske har EcoSoft bara flanell nu för tiden, när de startade var de ekologiska i vanlig bomull). Jag knäpper ihop dem och lägger dem i tygpåse när jag inte är hemma, väl hemma lägger jag dem torra i en hink tills kvällen innan tvättdag (i tvättstuga). Då fyller jag hinken med kallt vatten (om en vill kan en ha lite snällt blekmedel i, eller citronsyra), vid tvätt vrider jag ur bindorna och tvättar med annan 60-tvätt. Inga problem alls! (Mensvattnet är fantastisk växtnäring, men ska bara användas på växter som bor ute.)
  Rekommenderas!
  Varför ska vi stödja stora, feta företag som bara vill tjäna pengar på oss, samtidigt som vi lämnar efter oss sopberg med svårnedbrytbara rester? När fittan kan behandlas så mycket bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s