Fittan Frågar Kajsa Ekis Ekman

Fittan har denna gång äran att fråga Kajsa Ekis Ekman; alltid vass, alltid upprörande. Ekis är journalist, kulturkritiker och frilansskribent som ofta ses i våra största dagstidningar skrivandes om skuldkriser i Europa, om fattigdom, om en förödande kapitalism och politik som iscensätter allt det där som de facto avgör människoöden. Men hon är även hela Sveriges kvinnojourers allierade i och med debatten om prostitution och surrogatmödraskap med den samtida klassikern Varat och Varan. Ekis argument är vassa, de berör och upprör  – och det är kanske det som jag gillar just med Ekis, att känslor, meningsskiljaktigheter och aktivism blåser upp inom en när text både berör och upprör på samma gång. Jag blir arg, på ett bra sätt, och kanske är ilska den mest logiska reaktionen på ett samhälle som är sjukt. Så tack Ekis. Att fråga Ekis om fittan var därför ett givet val, och jag längtar tills dessa memoarer kommer!

Vilket är ditt favoritord på fittan?

Jag är ju uppvuxen med att något som är dåligt är antingen ”fittigt” eller ”suger.” Jag minns när nån sa ”det suger” i högstadiet och kemiläraren som var feminist spände ögonen i honom och sa, Ursäkta, vet du var det där kommer ifrån? Han stirrade ner i golvet, och läraren deklarerade med hög röst att suger, ”det syftar på att en kvinna sätter sin mun på en mans kuk och vad är så dåligt med det, kunde han förklara det?” Han var knäpptyst.

Hela processen runt ordet snippa är så intressant. Det finns något nästan socialistiskt i att hela det civila samhället engagerar sig för att skapa ett neutralt ord för det kvinnliga könsorganet. Att RFSU lanserar en kampanj, släpper upp ballonger med orden ”det heter snippa.” Och det funkar! Nu är snippa etablerat på förskolor över hela landet. Önskar vi haft det när jag var liten. Då sa man verkligen framstjärt. Att livets ursprung inte haft ett eget ord utan jämförs med stjärten – vilken fattig kultur! Annars brukar ju könsord vara något som kommer ur slang, särskilt manlig slang.

Fitta kan funka i vissa sammanhang och vara helt fel i andra. Vissa andra ord, typ kussimurra och muff, hatar jag, döden. Som unga feminister höll vi på att säga köttgrotta och hallongrotta och sånt. Men det var ju mer politiskt betonat. Chilenarna säger concha, snäcka, en kille berättade för mig att i surinam heter den ”pangpang”. Pangpang! Det borde vi importera.

När jag var tonåring störde det mig mycket att allt som kom in i fittan var OK men allt som kom ut var äckligt. Jag tyckte det var ologiskt. En gång när vi var sjutton trashade vi en hytt på en finlandsbåt och jag hängde upp en blodig tampong i taket. När personalen kom sa det att trashandet hade de sett förut, använda kondomer var inget nytt, men tampongen var verkligen det värsta de varit med om.

Är det viktigt att snacka fitta?

Kan man inte få snacka fitta för att man är kåt, måste allt vara ”viktigt?” Den sexuella frigörelsen tenderar ibland att bli lite väl käck och klinisk. Allt är tekniskt och informativt och handlar om könsorgan, det är det mest asexuella jag vet. Det är baksidan av den svenska folkbildningen. Förr fick man inte säga fitta, nu är det Viktigt och Nödvändigt För Varje Upplyst Medborgare.

Apropå detta, ska jag ge ett boktips på en bok som har betytt mycket för mig. Det är Sex Tips for Girls av Cynthia Heimel. Den är ett måste för heterotjejer. Man kan tro att den är löjlig, men det är den inte. Den säger allt man behöver veta och i samma lättsamma 80-talsanda som Jilly Cooper och Jackie Collins, fast utan överklassromantiseringar. Men läs inte Advanced sex tips for girls, den handlar mest om hennes kärlek till forum på nätet och att hon tar hand om massa hemlösa hundar.

Berätta om ett härligt eller hemskt fittminne. Eller både och.

Ni får ge er till tåls tills mina memoarer kommer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s