livmoderstransplantationer

Här i höstas så stod det i tidningar och TV att det genomförts två stycken (de första i Sverige) livmoderstranplantationer. Det är en del av en forskningsstudie, där två kvinnor (en född utan livmoder och en som fått sin bortopererad p.g.a. cancer) fått sin moders livmoder. Den in-transplanterande livmodern är till syfte att kunna bära ett eller två biologiska barn, sen tas livmodern ut så att personen i fråga inte behöver äta mediciner hela livet. Det väcker ju så många frågor, jag vill veta och jag vill prata.

Det väcker etiska aspekter, hur långt kan vi gå i jakten på det biologiska barnet, även om barnlöshet är klassat som en sjukdom enligt WHO? Om barnlöshet är en sjukdom, är den bara applicerbar på kvinnor med livmödrar, eller kan pappor eller personer av annat kön också klassas som sjuka i barnlöshet? Hur påverkar det att vi de facto tvångssteriliserar transpersoner – vi tvingar dem in i sjukdom? Är staten alltid skyldig till att tillverka föräldrar – oavsett. varför vår då vissa inte adoptera, eller varför ses personer med olika psykiska och fysiska nedsätttningar då som olämliga föräldrar? Är dessa transplantationer ett feministiskt utopi, kan vi i (den nära) framtiden transplantera in livmödrar på alla sorters kroppar – är det slutet på kvinnan som det enda könet bunden till reproduktionen? Är detta ytterligare ett steg i den biologiska (och genetiska) barnfödarhetsen? Vad är det som händer här?! Detta spännande och möjligheternas skräck-blandade-förtjusning.

 

Annonser

One thought on “livmoderstransplantationer

  1. Om kvinnan fick sin mammas livmoder in-transplanterad.. betyder inte det då att kvinnans framtida barn kommer utvecklas samma livmoder som hon själv utvecklades i när hon var foster ? #mindfock

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s