Gynekologrädsla

Hej, att hitta bra gynekologer är ju ett gissel har vi ju pratat om många gånger på denna sida. Men det finns ju positiva exempel och det ger ju ljus i tunneln tills hela världen är i ordning. Men, om en inte ens orkar eller vågar kontakta en gynekolog, vad händer då? Jag menar, det kan ju vara att olika anledningar – dåliga förlossningar som lett till att den där gynstolen ger rysningar in på bara märgen. Eller kanske har en varit utsatt för sexuella övergrepp eller våldtäkt – då kan blotta tanken på att göra en gynundersökning vara överväldigande och en hoppar hellre över. Men fitthälsa är sjukt viktigt, för alla. Men just nu vill jag klappa lite extra för de med erfarenheter om övergrepp som är i behov av vård, och fittvård, för att kanske kolla upp de där besvären efter våldtäkten, eller faktiskt gå och ta de där cellproverna så att inget annat läskigt utvecklas bortom botemedel. Du som bor i Stockholm kan bli remitterad till en avdelning på SöS som jobbar just med personer som har gynekologrädsla/gynekologskräck, som har en förståelse om hur jävla svårt det kan vara. Bra fittvård finns, så typiskt att det måste sökas med lupp för att hittas!

Puss på er!

Annonser

5 thoughts on “Gynekologrädsla

 1. Hej.
  Jag vill vifta lite med flaggorna för att NLL (Norrbottens Läns Landsting)jobbar med ett projekt för att utbilda blivande gynekologer i bemötande frågor. Projektet går ut på att vi är ett gäng kvinnor, som får lära oss om våra kroppar både på papper men också undersöka varandra, prata om hur vi tycker och tänker att vi vill bli undersöka och bemötta. När vår utbildning är klar, ska vi i vår tur utbilda de blivande gynekologerna. Jag är själv väldigt stolt och glad över att ingå i projektet och tycker att det känns mycke viktigt för att fler ska kunna få bra fittvård. Det borde ju vara självklart överallt.

  Mvh Hannah

 2. Jag passar på att varna för en av gynekologerna på Sunderby Sjukhus i Luleå; det var det värsta läkarbesök som jag någonsin har varit på.

 3. Hur ser det ut på Sveriges ”framsida” då? Alltså Göteborg(va la inte svårt att räkna ut).
  Har fruktansvärd fobi för gynekologer, inte varit där på 10 år och jag är 25.
  Grejen är den att som flata räknar jag med diskriminering. Sjukvården behandlar alla(mig) som hetro och tydligen osar det slampa långväg för tacka fan för alla klamydiatest dom tvingat mig till.
  Funderar på kvinnokliniken vid Sahlgrenska kanske, är den bra?

 4. Har varken fött barn eller blivit utsatt för sexuella övergrepp men vill verkligen inte gå till gynekolog. Jag är 20 nu och har aldrig varit hos en gynekolog, för att jag aldrig haft några problem. Vet att man ”borde” gå men det känns ungefär lika avlägset för mig som att bestiga Mount Everest utan syrgas. Jag vill inte gå för att jag absolut inte känner mig bekväm med tanken att ligga med skrevet i taket och att en främmande person ska gräva runt i mig. Sedan så känns det på något sätt integritetskränkande om man ska få svara på massa frågor om sexliv och liknande. Sedan så känns det som jag kommer bli påtvingad p-piller fast jag inte vill ha det. Sedan så känns det som att jag kommer bli dumförklarad. Sedan så känner jag på något sätt ett sådant äckel inför situationen, hatar att man som tjej ska ha ett könsorgan som är så fullt av problem. Med det menar jag att det är så mycket som kan drabba fitty. Men, vet någon en gynekolog i Lund/Malmö som 1) är kvinna och 2) bemöter sina patienter med respekt? Är ju kanske bra att ha koll ifall man någon gång skulle övervinna mitt gynekologäckel.

 5. Nea, jag hade heller aldrig varit hos gyn och inte tagit cellprov och jag var 30 och alltihop kändes bara onödigt och skitjobbigt. Men en dag tog jag mod till mig och ringde upp Centrum för sexuell hälsa i Malmö och förklarade att jag ville ha en väldigt duktig, omtänksam barnmorska med hbtq-kompetens och personen som jag pratade med tog mig på allvar och gjorde ett undantag och bokade in mig hos något specialbarnmorska som kommer till dem varannan vecka eller något i den stilen. Och undersökningen gick jättebra. Hon var snäll och tog det lugnt och berättade vad hon gjorde och det kändes inte jobbigt alls. Så mitt tips är Centrum för sexuell hälsa och att du vågar berätta hur läget är. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s