Ovälkomna cystor

Hej, här kommer ett gästinlägg – en personlig historia om så himla mycket viktigt och om hur okunskap påverkar oss och vår hälsa. Vi på bloggen önskar allt gott och krya på! Fitt-kärlek till dig M. 

Jag skulle sätta in en kopparspiral för ett par veckor sedan men fick en ny tid eftersom barnmorskorna hade svårt att mäta min livmoder. När jag återkom för tiden med läkaren och hen gjorde vaginalt ultraljud på mig så fick jag veta att det i min högra äggstock finns en enorm cysta (av typen ”dermoid”) som har orsakat flera besvär. Dels är cystan så pass stor (större än en grapefrukt) att den har plattat till livmodern helt (annars är det inget fel på den som tur är) vilket förklarar barnmorskornas förvirring för ett par veckor sedan. Dels trycker cystan även på ändtarmen vilket förklarar varför jag har känt mig förstoppad från och till, och dels – det mest uppenbara – förklarar den även varför min mage har känts och sett svullen ut ett tag nu. Den förklarar även varför jag vid vissa menstruationer får en extrem mensvärk (då ägglossningen troligtvis har skett i den drabbade äggstocken). Här har jag alltså gått omkring med en ständigt växande grej i ena äggstocken, stor som en liten bebis, utan att ens ha misstänkt något fuffens utöver vanlig förstoppning. Jag har käkat anti-förstoppning-piller från apoteket och ringt sjukvårdsrådgivningen flera gånger rörande det och beskrivit mina besvär men aldrig fått någon hint om alternativa orsaker. Frågor som den här läkaren ställde mig innan ultraljudet var: ”Brukar du få ont i magen före, under och/eller efter mens?” samt ”Har du känt dig uppsvälld?” och ”Har du varit förstoppad?” – samtliga saker som hen alltså såg som relevanta för en eventuell jätte-cysta. Samtliga saker som jag såklart bara svarade ja på, utan att tänka mer på det – mensvärk och uppsvälldhet samt ev. förstoppning får väl typ alla under mensen?!

I väntan på tid för operation så får jag nu istället gå runt med en ständig oro för att cystan ska gå sönder, vilket enligt läkaren är extremt smärtsamt (så att en kan svimma av smärta) och framför allt har det hela påverkat mig enormt psykiskt. Å ena sidan känns det lite fånigt av mig att ta det på så stort allvar – den är ju trots allt godartad och det är ovanligt med komplikationer, men å andra sidan känns det också svårt att inte ta det på allvar när det faktiskt finns en jättestor grej som växer inuti min kropp lite hejvilt. Jag som alltid varit frisk så till den grad att jag aldrig ens haft vinterkräksjuka eller varit allergisk mot någonting, känner mig plötsligt fysiskt ”fel”. Bland annat. Det är många jobbiga tankar i samband med det här men anledningen till att jag skriver till er är följande: Varför har jag aldrig någonsin hört talas om det här? Hur många fler tjejer kan det finnas som går runt och tror att allt är ok, för att symptomen är otroligt luddiga och vanliga? Jag tänker apropå det ni har skrivit på sistone om den egna okunskapen kring hur fittan ser ut och fungerar och hur allt hänger ihop… Visst finns det grundkunskaper, men utöver det känner jag mig helt lost. Trots att jag själv fått besked om ett tillstånd alltså. Jag blir bara så upprörd över att jag, som ändå kan identifiera mig som aktivt fitt-intresserad, inte hittade den här typen av information tidigare, och då kanske hade sökt vård tidigare, så att jag hade kunnat få t.ex. en titthålsoperation istället med mindre ärrbildning, och löpt mindre risk för att få ena äggstocken helt bortopererad (det vet jag inte förrän läkarna som ska operera har sett den).

Det är inte min mening att oroa någon utan bara att uppmärksamma den här skittrista grejen som jag nu måste hantera. Tråkigt bara att jag behövde drabbas av det för att få reda på att det fanns, men det gav ju mig en anledning att skriva till er åtminstone. Här är en länk för den som vill fördjupa sig ytterligare: http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Cystor-pa-aggstockarna-/

Annonser

6 thoughts on “Ovälkomna cystor

 1. Det som känns mest skrämmande är det återkommande ”orsaken är okänd”. Forskas det inte alls om detta som berör halva befolkningens kroppar och välmående samt mänsklighetens förmåga att reproducera sig?

 2. Hej!
  Jag var med om precis samma sak för några år sedan. Hade ont i magen ett halvår och tänkte väl att det var stress och så. Sökte aldrig vård förrän jag varit på semester och haft sjukt ont i magen under flygresan hem, så ont att de fick tillkalla ambulans när vi mellanlandade för att se om jag måste åka in akut vilket jag lyckligtvis inte behövde. När jag kom hem sökte jag vård på akuten och det gjorde ultraljud. Där visade läkaren mig skärmen och jag hade en stor cysta som tog upp hela skärmen! Jag fick gå hem över helgen i väntan på operation, och jag kände exakt likadant som dig. Gick hemma och var livrädd för att röra mig så att cystan skulle gå sönder. Tillslut blev jag opererad (med snitt för det hade gått så långt) och cystan vägde nästan 2 kg och hade förstört ena äggstocken och äggledaren på samma sida. Som tur var var det en godartad förändring och man kan få barn med bara ena äggstocken kvar, vi är så finurligt påhittade att den andra äggstocken tar över och man har nästan samma chans att få barn som andra enligt min läkare 🙂 Så här i efterhand kan man fundera på hur jag inte anade att det växte något i mig, men cystan låg liksom in mot kroppen så det syntes inte så tydligt utan jag kände mig lite svullen och hade något som liknande mensvärk blandat med huggsmärtor. Så mitt tips är att lita på sin känsla och söka vård om något inte känns hundra. Ett ultraljud går fort och gör inte ont och är ett bra sätt att ha koll på sina ladieparts. Jag ber nu alltid läkaren att titta på min kvarvarande äggstock i samband med cellprovtagning så kan jag vara lugn och veta att den mår bra.

 3. Tack för att ni delar med er! Det är verkligen inte fånigt att påverkas av en sån här sak, ens känslor och reaktioner ska alltid tas på allvar, de är lika verkliga som allt annat!
  Kikade på länken ovan och såg att den bl a tog upp endometrios som är en annan typ av åkomma som kan orsaka cystor. I Malmö startades förra året ett team som är specialiserat på just det här problemet, vilket sjukvården i allmänhet verkar ha svårigheter med att diagnosticera. Nu är teamet redan hotat pga privatisering av vården. Skriv på namnlistan jag bifogar för att försöka rädda Malmös endometriosteam! Kramar!
  http://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=7399#.UR66c6WGW9M

 4. Shit vad nojig man blir nu! Speciellt då jag själv gått omkring i flera veckor med magont, varit svullen, förstoppad osv. Ställt lite frågor om det men mest fått frågor som om jag varit stressad på senaste tiden och att det ev är därför jag har så ont i magen. Känns som mensvärk ungefär, fast värre. Har dock aldrig mens eftersom utebliven mens är en biverkning av mina p-piller…

  Dessutom fick jag efter en vanlig rutingynundersökning komma på återbesök för att barnmorskan tyckt sig känna en knöl. Hon bokade då in en ny tid för hon tyckte att vi skulle kolla upp det. På återbesöket hittade de inte knölen igen dock… hm. Har dock litat på läkaren som inte hittade något under efterbesöket och tänkt att allt är frid och fröjd. Man kanske borde kolla upp det igen ändå?

 5. Nu när jag tänker efter var det ett jävligt konstigt bemötande jag fick. ”Tycker jag känner en knöl, vi bokar in en ny tid så du får komma på återbesök!” utan förklaring till vad det eventuellt kunde vara. Och om hon kände en knöl, borde inte ha gjort ultraljud då? För läkaren jag fick komma på återbesök hos kände liksom bara efter med handen/fingrar.

 6. Teres! Tycker att du ska beställa ultraljud, så att du slipper gå runt och oroa dig! Även om det säkert inte är någon fara så kommer du må bättre av att veta säkert. Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s