8 Mars – en dag för kamp, pepp och feministfest. Men inga jävla blommor till vackra kvinnor

Idag är det 8 mars.

Igår höll jag en fittföreläsning för ett gäng kids. Vi snackade även lite om feminism och vad det är. Varför det är viktigt, för vem är det viktigt? Feminism är viktigt för alla. Feminismen berör alla. Feminismen bidrar till att vi får ett bättre samhälle att leva i.

Namnlös

För mig handlar feminism i synnerhet att vilja förändra vårt samhälles struktur och syn på kvinnor och femininet.

För mig är en feministiskkamp en intersektionellkamp. Det går inte att arbeta för kvinnors rättigheter och samtidigt inte arbetar mot diskriminering mot hbtq-personer, det går heller inte att bedriva en feministiskkamp och inte vara antirasist och föra ett antirasistiskt arbete. Det går inte att blint säga att alla kvinnor är förtryckta av alla män, utan att vara medveten om det klass-samhälle vi lever i. Att alla dessa olika maktvariabler påverkar varandra.

Om ni surfar runt lite på diverse olika skithål på Internet, så som Avpixlat och Flashback blir det extremt tydligt att hatet mot kvinnor och feminister inte endast handlar om vita, heterosexuella ciskvinnor från medelklassen. På dessa sajter hatas allt och alla som uttalar sig eller på något sätt bryter mot olika normer (Exempel; ”Din jävla manshatande butchflata/hora, stick härifrån och ta med dig dem som kom hit”).

Därför får aldrig en feministisk kamp endast utgå eller beröra normkvinnan.

Så, jag vill inte ha några jävla blommor idag för att jag är en stark och vacker kvinna. Jag vill att ni alla bidrar till ett bättre samhälle. Läs artiklar, gå på demonstrationer, starta en egen blogg. Ta ansvar för hur vi vill ha det här samhället. Gör något mer än att tänka på vikten av en feministiskkamp en dag per år. Lev ett feministiskt och politiskt liv. Peppa och lyft andra, gör motstånd, säg ifrån, undersök din fitta, klä dig som du vill.

Ps. Om du och din organisation tycker det är viktigt med (kvinno-)separatistiska rum: Vad menar ni med kvinnor då? Tänk på att transpersoner som har erfarenhet av femininet också ska känna sig välkomna.

Feministen, batikhäxan och sliddjuret Lisa 

Tips på artiklar:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3940&artikel=5467015

http://www.svd.se/kultur/tyck-synd-om-mannen_7972198.svd?utm_source=sharing&utm_medium=clipboard&utm_campaign=20130307

http://feministisktperspektiv.se/2013/03/07/gudrun-schyman-kandiderar-till-talesperson/

http://bang.se/artiklar/2013/har-du-skrivit-om-din-mamma-2013-03-05/#.UTXogVCev_x.facebook

http://bang.se/artiklar/2013/har-ligger-jag-feministen-och-blir-misshandlad-2013-03-05

 

 

 

 

Annonser

3 thoughts on “8 Mars – en dag för kamp, pepp och feministfest. Men inga jävla blommor till vackra kvinnor

  1. ser inget problem i att transpersoner deltar i kvinnoseparatistiska rum, och håller absolut med om att det är viktigt att föra t.ex. hbt- eller antirasistisk kamp också. men jag tror också att det kan finnas en poäng i att låta feminism (för det mesta) bara handla om kvinnors rättigheter. visserligen är alla kvinnor olika utsatta i samhället pga klass, etnicitet eller sexuell läggning men jag tror att det är viktigt att trycka på hur lika vi kvinnor faktiskt är samtidigt och hur lika erfarenheter vi har av att leva i ett patriarkalt samhälle. vi är alla kvinnor och råkar alla ut för kvinnoförtrycket just därför, om vi hela tiden ska fokusera på våra olikheter och hur vi ska kategorisera och dela upp oss tror jag att vi missar våra likheter och förlorar styrkan och kraften man får när många samlas och tycker samma sak. istället för att ha KVINNAN som subjekt får vi då tex DEN HOMOSEXUELLA KVINNAN eller ARBETARKVINNAN som subjekt och då blir vi inte alls lika många. för egentligen är vi många, halva jordens befolkning och det är ju faktiskt vår största styrka.

  2. Jag håller med, många ställer sig frågande till hur dessa saker hänger ihop, men i grunden handlar det om ett jämställt samhälle, vilket inkluderar olika läggning, klass, kön osv. Det är även viktigt att belysa att ALLA tjänar på kampen och att till exempel feminism inte bara är en kvinnokamp utan en kamp som måste föras av alla (även om kvinnor ska ha tolkningsföreträde när det gäller egna upplevelser osv..). Detta är alltså ingen kritik av det du skriver utan bara en påbyggnad. Kampen är gemensam! Kram

  3. Angående gratulationer på internationella kvinnodagen 8e mars.

    ”Som att säga grattis till en hiv-smittad på Världsaidsdagen”

    Publicerat måndag 12 mars 2012 SR – Tankesmedjan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s