Sorry, sa gynekologen

Sedan lite mindre än ett år sedan började jag uppleva lite konstiga smärtsignaler i fittan. De sköt ut i klitoris i början av upphetsningsfasen när jag blev kåt. Det kändes obekvämt, men gick över när den första fasen var över, vilket gjorde att jag inte bemödade mig att kolla upp det. Efter ett par månader upptäckte jag att jag fått en utväxt på en av mina inre blygdläppar. Jag blev förvånad av att det plötsligt fanns en grej där som inte skulle vara där. Ibland kunde den ligga emot klitioris ollonområdet och skapa lite obehag. Jag började haja var smärtsignalerna kom ifrån och bestämde mig för att för första gången i mitt liv ta mig till gynekologen. Jag var orolig över vad utväxten var för något och ville ha en tid så snabbt som möjligt. I Skärholmen fanns ingen tid, men de tipsade mig om Capio specialistcenter i Kista. Mycket riktigt fick jag en tid där. Jag träffade en gynekolog som snabbt och osentimentalt utförde ett ultraljud på mig, trots att jag sa till henne att detta var mitt första besök. Hon väntade inte på några reaktioner. Sedan sa hon att min utväxt var en finne, inget att bekymra sig över, och att den kunde tömmas om den blev större. Jag nöjde mig med svaret och åke hem.

Mina smärtproblem kvarstod. För ett tag sedan blev de värre. Den gamla utväxten, som var ganska stor, blev varken större eller mindre. Den gick inte att klämma på. Efter en tid upptäckte jag att jag fått en ny öm punkt, på andra sidan klitoris ollon, den här gången mycket närmre. Det var knappt en utväxt men vållade mig mer smärta än den första, eftersom den låg så nära. Utöver obehag och smärta i början av upphetsningsfasen kunde jag också ibland känna obehagliga ilningar. Ena inre blygdläppen, som jag i vanliga fall knappt har någon känsel i, kunde också kännas öm och ilande vid beröring. Detta gjorde mig ledsen och orolig. Ska det vara såhär nu, mitt sexliv och min kropp? Jag bokade en ny tid i Kista.

Jag fick träffa samma gynekolog som vid första tillfället. Jag berättade om den gamla utväxten, att den var stor och inte hörde till min fitta utan att den borde tas bort, samt om den nya lilla grejen som gjorde mig illa och att den måste också försvinna på något sätt. Jag beskrev att det gjorde ont i början av upphetsningsfasen eftersom de ligger så nära klitoris ollon.  Gynekologen svarade med förundrad nyfikenhet över detta, för att detta hade hon inte hört talas om förut, utväxter som bara gör ont vid ett särskilt tillfälle. I övrigt reagerade hon inte över huvud taget på att mina besvär orsakar smärta. Hon nämnde det inte, bekräftade det inte. Hon undersökte mig och sa att det handlar om infekterade talgkörtlar. Inget farligt, inget konstigt. Dessutom ingenting som hon kunde göra något åt. Den första, stora, utväxten kändes mer som en hård kant än en knöl. ”Är du säker på att den inte alltid varit där?” frågade hon mig (Det är klart att jag inte vet hur min egen fitta ska se ut och kännas, och det är klart att jag går till gynekologen helt i onödan två gånger liksom). Hon jämförde det med att ha en finne i ansiktet, som inte syns och ingen märker, men eftersom en själv vet att den finns där så känns det jobbigt. Jag blev så paff av jämförelsen att jag inte visste vad jag skulle svara. Jag hade ju talat om för henne att de gjorde ont.

Gynekologen kunde inte göra något åt varken den gamla eller nya talgkörteln. ”Sorry” sa hon till mig på ett uppgivet men ändå informellt bilmekanikervis. Något som däremot fångade min gynekologs intresse var att jag berättade att jag hade min menskopp i. Om den ställde hon flera frågor. När hon sagt ”sorry” till mig och jag låg på britsen och undrade vad fan jag ska ta mig till nu då, säger hon att hon skulle vilja utföra ett ultraljud på mig med menskoppen i. Bara för att se, för att hon aldrig sett det förut. Snabbt började hon göra redo apparaten och jag hann precis hejda henne genom att säga att du kommer inte in med någonting där, för koppen täcker upp hela mig. ”Jaha” sa hon lite förvirrat och förundrat på samma gång och lät mig gå. Jag frågade henne vad jag ska göra då, eftersom jag har ont, och detta inte kommer att gå över av sig självt. Hon sa att jag kunde vända mig till Sabbatsberg i första hand eller kanske S:t Görans, om jag ville ha ”en second oppinon”. Annnars var det bara ”sorry” som gällde. ”Är du säker på att den inte alltid varit där?” frågade hon mig igen. Jag gick. Jag såg lapparna vid entrén som jag hade lagt märke till när jag kom in, där patienterna kunde skriva vad de tyckte om besöket. Jag kunde inte förmå mig att skriva något, jag ville bara gå.

När jag kom ut på gatan ville jag bara gråta. Jag har aldrig förut blivit så jävla märkligt bemött av en yrkesmänniska. Hon lyckades få mig att känna mig som ett försöksobjekt och totalt negligerad på samma gång. Och jag måste säga, att jag en månad senare inte känner mig mycket mer positiv över min situation. Jag vågar inte hoppas på att jag ska råka träffa någon som kan hjälpa mig, för kunskapen om olika fittproblem är så jävla usel. Nu går jag bara och väntar på att samla orken till att kontakta Sabbatsberg. Det enda positiva jag kunde tänka på när jag gick ut från Capio specialistcenter var att det iallafall finns ett forum att dela med sig av de här upplevelserna på. ”På fittforfight ska jag berätta om det här”, täntke jag. Sen svalde jag min gråt. Försökte tänka snälla tankar om min fitta, behålla en positiv relation till den, trots mina problem. Inte klandra den för infekterade talgkörtlar och inkompetenda gynekologer.

/ sistergnu

Annonser

14 thoughts on “Sorry, sa gynekologen

 1. Jag hade liknande problem för något år sen. Gick till husläkaren som direkt rekommenderade mig att besöka gynakuten på Karolinska eftersom knölen var nära blygdläpparna. De tömde knölen, tvättade och gav goda råd. Det läkte bra och rätt snabbt.
  Glad att jag slapp din upplevelse

 2. Fy fan. Häromdagen hörde jag om en som fick frågan ”Jaha, och vad har du tänkt att vi ska göra åt det?” hos gynekologen.

 3. Jag utropade ett bestört ”VA?!” när jag kom till biten om att gynekologen ville utföra ett ultraljud med menskoppen i, men hela alltihopa är ju bara så jävla bisarrt och SKITDÅLIGT. Hur kunde hon komma på tanken att jämföra med en finne i ansiktet?! Och som att det inte fanns på kartan att du skulle veta hur din fitta är i vanliga fall. Det är så dumt, så dumt, och så rasande inkompetent, alltihop.

  Eftersom du har koll på FFF har du säkert läst igenom listan över gynekologtips, men det är annars min tanke. Att det måste finnas bättre gynekologer än den du hamnade hos. Bara lite vänlighet skulle ju höja upplevelsen med massor.

  Hoppas att du snart får ork att fortsätta kämpa för din fittas, dvs din, hälsa!

 4. fan alltså! jag har varit med om ungefär samma sak. har en skum svullnad på ena inre blygdläppen, ser ut som en vätskefylld blåsa eller nåt, har haft den i ett par år men definitivt inte hela livet. det ilar i den ibland, och den skaver mot trosan. var på ungdomsmottagningen efter att jag upptäckte den, barnmorskan sa att jag borde träffa gynekologen som kom en gång i veckan. gynekologen skrattade åt mig! jag skojar inte. sedan frågade hen mig om jag var säker på att min inre blygdläpp inte hade spruckit. jag fattade inte riktigt frågan och sa ”hur vet en det?”. hen svarade att om jag inte ens visste det var det ingen fara. jag bara ”ok…”. slut på besöket.

 5. Usch, det är verkligen förjävligt. Men ge inte upp, det finns vettiga människor där ute också! Om du känner lite gynekologskräck nu kan jag rekommendera att försöka få en tid hos en barnmorska istället. De kanske inte kan lika mycket men de är i min erfarenhet så mycket vänligare och mer lyhörda.

 6. Gå till rfsu-kliniken. Du behöver inte vara medlem eller någon särskild ålder för att göra det. De har mycket erfarenhet av problematik av alla de slag! Hoppas verkligen att det löser sig för dig ❤

 7. Det du beskriver låter som en bartolinitcysta, en tilltäppt och inflammerad körtel vid slidmynningen. Ofarligt men kan vara väldigt smärtsamt. Knölen kan växa till och spricka spontant, eller så kan man på sjukhus och under bedövning tömma den på innehåll och skölja rent.

  http://www.apotekhjartat.se/Fakta-fran-1177/konsorgan/bartolinit-infektion-i-blygdlappen/

  Väldigt tråkigt att läsa om det otroligt oprofessionella bemötande du fått hos gynekologen. Det finns bättre, ge inte upp.

 8. En nyfiken fråga till FFF – OBS Inte på något sätt menat som anklagande eller hetsigt – Det känns som att sajten står lite still just nu trots fittupprop och tema fittvården, hur kommer det sig? Jag har skickat ett par tips till er också per mail, så jag vet att det finns lite att ta av. Jag är van vid att få min fittinfo härifrån på regelbunden basis och är väl helt enkelt lite abstinensig. 🙂 Och nyfiken, som sagt.

  • Hej! Åh ja, du har så rätt. fitt for fight har blivit mycket mer ouppdaterad än vi önskat och mail obesvarade längre än vi vill men tiden har inte riktigt varit med oss denna vår. Vi är jätteglada för allt ni läsare skickar till oss och kommer snart att komma tillbaka med nya krafter och massa uppdateringar. Mera fitt-kamp liksom. Lovar. Alla mail kommer att få svar också.

   Kram fitt for fight

   • Ibland är ju tiden inte på ens sida, så är det. Roligt att höra att det blir mer åka av framöver!

 9. Jag hade något liknande problem får ett par år sen. Det var som en rund, avlång kapsel i ena yttre blygdläppen och den gjorde jätte ont, skavde mot allt och ibland kunde jag knappt gå. Jag hade dock ”tur” och fick hjälp med en gång, dom skar i mig och när dom fick ut ”klumpen” hade dom aldrig sett något liknande och dom visste inte vad det var. Det gjordes inga undersökningar på ”klumpen”, den slängdes direkt i papperskorgen, vilket är väldigt märkligt. Hade den suttit någon annanstans på kroppen hade dom nog analyserat den snabbare än gjort.
  Och ett tips till alla som ska skära i sin fitta, lokalbedövning är inte effektfullt!

  • Tack för din historia! Det låter väldigt konstigt att de inte undersökte mer vad det var för fel. Hoppas verkligen att du aldrig behöver gå igenom något liknande igen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s