Varför sexualundervisning är så förbannat viktigt

Alltså, det här med debatten om sexualundervisning. Som en del av er kanske har sett så hade DN:s ledarsida i förra veckan inne en ledare om sexualundervisning i skolan, där RFSU målas ut som den stora skurken som vill att alla barn ska få undervisning om sex i skolan. Jag orkar inte ens länka till ledaren (googla) utan kan bara kallt konstatera att det finns en himla massa att säga om den. Det tyckte SVT Debatt också och gjorde en helt (som vanligt) galen debatt om det.

För er som istället vill ta del av två ruggigt bra inlägg om varför sexualundervisning är så förbannat viktigt  kan vi rekommendera er att läsa Lovas blogginlägg och lyssna på Robert på Ligga med P3:s replik till SVT Debatt.

Vad tänker du? Varför tycker du att sexualundervisning är viktigt?
Lämna gärna kommentarer och berätta.

Annonser

4 thoughts on “Varför sexualundervisning är så förbannat viktigt

 1. Jag minns att i nian var set en tjej i min klass som trodde att man kunde bli gravid av att ge avsugningar, vi behöver verkligen bättre sexualundervisning.

 2. Varför det är så viktigt?
  För att fortfarande i vårt moderna samhälle, mitt i jämlikhet, uppvuxen med schyssta pedagogiska föräldrar, tror folk att fontänorgasm är en myt. Multipla orgasmer ett skryt. Analt sex för killar homoartat. Att allt som är ett hot mot monogama normer är sjukligt, svagt och fel.
  För att det behövs fler exempel, fler förebilder, fler sätt att få vara och göra på. För varje unges rätt att vara sig själv, istället för att passa in i färdiga fack.
  För allas rätt att njuta.

 3. Vad har ”schyssta pedagogiska föräldrar” med information om olika sorters orgasmer att göra?
  De allra, allra flesta ungdomar vill inte ha detaljerade samtal om just orgasmer med sina föräldrar, och de allra, allra flesta föräldrar vill inte ha detaljerade samtal om just orgasmer med sina ungdomar. Det har inte nödvändigtvis med sexualfientlighet eller en gammaldags, konservativ syn på sexualitet att göra utan det är ett helt normalt inslag i ungdomars frigörelse från föräldrarna att inte vilja diskutera just orgasmer detaljerat med dem. Det handlar om integritet. Därför är det utmärkt att unga istället får den informationen i skolan, antingen av vuxna de har en mer neutral relation till eller av inbjudna föreläsare.
  Med detta sagt, att självklart har ungdomar rätt till information även om olika sorters orgasmer, så är det synd att det verkar föreligga ett allmänt missförstånd om att RFSU ENBART vill fokusera på det kroppsliga, det som har specifikt med könsorgan, samlagsställningar och orgasmer att göra. Sex och samlevnadsundervisning är ju så mycket mer OCKSÅ, det handlar ju om jämställdhet, rätt till kroppslig integritet, självförtroende och självkänsla o.s.v.
  Det är möjligt att vissa, kanske DN:s ledarskribenter medvetet missförstår men ofta tror jag tyvärr att det handlar om okunskap om vad sex och samlevnadsundervisning egentligen innebär eller kan innebära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s