Fittans dag i Linköping!

Missade du att fira fittans dag i Linköping den 28 november? Det gjorde inte Fittan i Fokus i Linköping som i fittpeppens anda arrangerade en temadag för ett trettiotal nyfikna deltagare med blandade ålder och kön som deltog i fittpyssel, lyssnade på föreläsningar och åt fittkakor. Vi tyckte att vi hade lärt oss mycket i cirkeln som borde komma allmänheten till del. Kan man fira kanelbullens dag kan man gott fira Fittans dag.

Under kvällen fylldes en vägg med bonader och julkort med fittpeppiga ordspråk hämtade från och inspirerade av fittforfight. Varför inte skicka ett glittrigt julkort med texten ”en glad fitta är den enda sanna glädjen. God jul!”

Arrangörerna var särskilt stolta över det fittarkadspel som en av cirkeldeltagarna, Rebecka Geijer Michaeli, tillverkat speciellt för dagen och som det fanns möjlighet att prova på. Spelet gick ut på att styra en lite större fitta att fånga fallande mindre fittor.

På programmet stod bland annat en föreläsning med Malinda Flodman, som gav tips på klitorissex och berättade när man ”upptäckte” klitoris. Visste du att klitoris är, så vitt vi vet, den enda kroppsdel vars enda syfte är att det ska vara skönt. Du har väl koll på att klitoris har ca tio cm långa skänklar? Det visste man inte förrän på 90-talet. Dessutom har klitoris kopplingar till nervtrådar ändå upp i bröstvårtorna. Det kanske är klitoris det med? Malinda tipsade också de åhörare som tycker knipövningar är tråkiga att man kan knipöva genom att unna sig själv en orgasm, så kanske det känns roligare.

Men Malinda berättade också att 17% av svenska kvinnor är missnöjda pga att de sällan eller aldrig får orgasm. Motsvarande siffra för män är 1%. Penis i slidan-normen är en anledning enligt Malinda. Börja träna själv. Ibland kanske man försöker så hårt att man blir överstimulerad. Stress kan vara en orsak. ”Nej jag glömde köpa mjölk” stör vägen mot orgasm. Låt klitorisstimulans bli ett fritidsintresse som du låter ta lite tid i all enkelhet, menar Malinda.

Malena Gustavsson som forskar om kvinnors och transpersoners njutning vid Linköpings universitet och dessutom är deltagare i Fittan i fokus berättade för en fokuserad publik om Fittans kulturhistoria. Det stod klart att den allmänna uppfattningen om fittans power har varierat genom tid och rum och fungerat bland annat för att skrämma iväg djävulen och skapa storm i havet.

För den som fann ordet fitta provocerande fanns tillfälle för reflektion när cirkeldeltagaren och RFSU Linköpings ordförande Tove Solbeckar pratade om fittan i språket och alla könsord som beskriver fittan på olika sätt. Ord som köttros ledde till fniss i lokalen. Senare berättade Tove även om fittans anatomi.

Varför man behöver prata mer om fittan gav Åsa Åbom, fittan i fokus, exempel på. Fittaktivism var ett nytt begrepp för de flesta av fittans dags deltagare och en förklaring var på sin plats. Fittaktivism kan yttra sig genom bonadstillverkning, genom att prata om fittor i sociala sammanhang eller genom att visa på bredden av fittperspektiv.

Några av deltagarna visade viss genans över temat, men fokuset var tydligt när det bjöds på föreläsningar under kvällen. Dessutom var lokalmedia intresserade och det skrevs artikel både i Östgötacorrespondenten och Extra Östergötland. Fittan i fokus är jättenöjda och fittpeppade över dagen och är redan sugna på att arrangera den igen framöver!

Här kommer några bilder ifrån Fittans dag!

Malena Gustavsson berättar om fittkonst.

Malena Gustavsson berättar om fittkonst.

Snyggt julkort

Fittigt julkort.

Sugen på lite fittkaka

Det serverades fitt-kakor.

Artikel i Extra Östergötland 28 nov

Artikel i Extra Östergötland 28 nov.

Delar av bonadsväggen

Delar av bonadsväggen.

En av besökarna spelar fitt-arkadspelet.

En av besökarna spelar fitt-arkadspelet.

 

4 thoughts on “Fittans dag i Linköping!

  1. ”Du har väl koll på att klitoris har ca tio cm långa skänklar? Det visste man inte förrän på 90-talet.”
    Jag undrar om detta inte är något av en faktoid. Inte att klitoris skulle ha skänklar förstås, utan att detta _upptäcktes_ först på 90-talet. Det är sant att det var helt nyligen (inom de senaste decennierna) som skänklarna började uppmärksammas inom sexualupplysningen och liknande sammanhang, men rent anatomiskt tror jag att de har varit kända sedan åtminstone 1500-talet, när man började göra ordentliga dissektioner. Eller blandar jag ihop det här med något annat nu? Jag ska se om jag kan gräva upp några källor. Tills vidare, är det någon annan som har referenser till hur det rent historiskt ligger till?

  2. Här är t.ex. en engelsk bok från 1700-talet som kortfattat men detaljerat beskriver det kvinnliga könsorganets anatomi: http://books.google.se/books?id=ZkYVAAAAQAAJ&pg=PA99
    Lägg särskilt märke till vad som sägs om ”Crura Clitoridis”. (Det är också intressant att läsa om ”Hymen”; kanske misstolkar jag beskrivningen, men jag tycker det låter som en slidkrans.)
    Angående det här med att klitorisskänklarna skulle ha upptäckts nyligen hittar jag många referenser till Sevely och O’Connell (t.ex. på Wikipedia). Jag har inte läst vad deras undersökningar går ut på, men det kan definitivt inte vara så att de hävdar sig ha _upptäckt_ ”Crura Clitoridis”. Troligare är att de har påvisat någon viss egenskap hos skänklarna, och att detta sen har misstolkats och grovt förenklats i nyhetsrapporteringen, där skänklarna i sig blev nyheten. För en sak är ju sann: innan dess var skänklarna nästan helt okända för gemene man (eller kvinna för den delen). Men man ska inte blanda ihop det med att skänklarna skulle ha varit okända för läkarvetenskapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s