Akut p-piller

Akut p-piller är ett läkemedel som kan tas för att förhindra graviditet. Jag har alltid trott att detta är en ganska säker metod, en sista utväg för att slippa graviditet om någon annan preventivmetod skulle gå snett under kuk-i-fitta-sex. Om en kondom spricker eller ett p-piller kräks upp.

apoteket.se finns två olika typer av akuta p-piller registrerade, Norlevo och Postinor. På Norlevos hemsida hittar jag följande information:

Skärmavbild 2014-02-10 kl. 14.16.03

Och på 1177 finns denna lilla mening om Postinor:

Skärmavbild 2014-02-10 kl. 14.18.40

Vad fan!!! De vanligaste typerna av akut p-piller fungerar alltså inte för personer över 75 kilo! Det är ju inte som att den här gruppen är nån liten obetydlig, statistiskt insignifikant minoritet. Det är skitmånga som väger över 75 kilo! Varför har inte jag vetat detta tidigare? Finns det andra akut p-piller som fungerar för denna grupp? Är det någon som vet?

Annonser

11 thoughts on “Akut p-piller

 1. Värt att tänka på med akut p-piller är ju dessutom att deras funktion är att skjuta upp ägglossningen. Pillren har alltså sin effekt om det oskyddade heterosexet skett strax innan ägglossning. Har ägglossningen redan skett får alltså pillret ingen verkan.. då är det antingen redan försent för befruktningen har redan skett, eller så ”behövdes” inget piller för befruktning uteblev eller det fanns inget ägg att befrukta längre. Kan alltså vara värt att ha i åtanke ungefär när i cykeln det oskyddade sexet skett så att man inte proppar i sig massa hormoner i onödan.

 2. Vad i helvete?! Jag har tagit Norlevo två gånger när kondomen gick åt skogen, och hade då enbart tur alltså. Kunde inte ens farmaceuten på appo kläckt ur sig något käckt? Kanske inte ”du väger för mycket..” men i alla fall ”läs bipacksedeln SVINNOGA!”.

 3. Akut-p-piller innehåller väldigt höga halter av hormonstörande ämnen som kissas ut av användaren och kan inte renas. Precis som p-piller. Akut-p-piller kan också ge rätt jobbiga biverkningar. Dessutom är de inte speciellt effektiva alls. Inte ens för de normalviktiga. Under 2012 såldes det akut-p-piller för över 33 miljoner kronor. Säkert betydligt högre summor nu. Den mest effektiva akut-metoden 99% är en kopparspiral insatt inom fem dygn från det oskyddade samlaget. Det finns kopparspiraler i olika storlekar och vill man sen ha en hormonfri preventivmetod kan den sitta kvar i fem år. Annars kan man dra ut den själv vid nästa mens. Läs gärna detta http://www.rfsu.se/sv/RFSU-kliniken/Kopparspiral-som-dagen-eftermetod-for-alla/ Varför använda en osäker metod( akut-p-piller) som de flesta dessutom mår dåligt av, när det finns en säker metod. Men akut-p-piller är mer lönsamt för tillverkaren…… Sen behövs bara en akutmetod om det oskyddade samlaget skedde under en fertil period. Smart att lära sig tolka sin hormoncykel för dem som inte använder syntetiska hormoner. http://www.familjeplanering.se oavsett om man har heterosex eller inte.

 4. Birgit här ovan har ju redan tipsat om kopparspiral, så det behöver jag inte göra igen 🙂

  Jag undrar om ni skulle kunna tänka er att byta ut ordet ”heterosex” i inlägget ovan mot ”slidsamlag” eller ”kuk i fitta-sex” eller dylikt? Det är inte allt heterosex som innebär slidsamlag och/eller graviditetsrisk och alla slidsamlag (eller annat sex med graviditetsrisk) är inte heterosexuella.

 5. Är det någon som vet varför akut-ppillret blir overksamt när man väger mer än 75 kg? Är mängden hormon för låg i pillret då? Och borde inte det kunna motverkas genom att bara producera ett starkare piller? Eller är det för skadligt?
  Eller har människor med fler kg fler egna hormoner som bara säger NÄHÄ, ICKE! ?

  Intressant och läskigt att detta inte är allmänt vetande :S

 6. Nya rön om akut p-piller | fitt for fight

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s