Att tänka på när du ska shoppa sexleksaker!

fffleksakJust nu tycker jag att det uppmärksammas mycket i media om kemikaliers påverkan på miljön och även om hur det påverkar oss människor.

Titt som tätt kommer det rapporter om farliga ämnen i leksaker till barn som kan påverka bland annat reproduktionen, men hur ser det ut med de leksaker för vuxna och de som vi kanske har närmast kroppen – sexleksakerna?

Ftalater är en grupp kemiska ämnen som finns i tex mjukgörande plast, och dessa kan även finnas i vissa sexleksaker. Ftalater tros vara både cancerframkallande och hormonstörande. Och vad är inte värre än att utsätta fittan för något sånt? Med tanke på slemhinnorna i fittan som är betydligt mer mottagliga mot ämnen, är det viktigt att vi även blir medvetna om vad för leksaker vi myser med.

Jag fick höra av en person som jobbar i en sexshop att vi är för snåla för att handla sexleksaker i bra material. Att det som ofta säljs är billigare sexleksaker i sämre material. Bra och säkra material kostar kanske lite extra men det behöver naturligtvis inte vara så för alla saker. Glöm inte att kolla så att menskoppen också är av ett bra och säkert material!!!

Leksakerna ska inte bara vara är kemikaliefria, utan du måste veta vilket material leksaken är i för att inte använda dig av ”fel” sorts glidmedel (om du nu vill använda glidmedel). Oljebaserat glidmedel har tyvärr förmågan att lösa upp vissa typer av gummiliknande material så som latex, jelly och silikon.

Även rengöring av leksaker, menskoppar och annat (som stoppas i fittan) bör passa rätt material och göras på rätt sätt så inte bakterier växer till sig och sen irriterar fittan eller skadar leksaken/koppen. Rfsu har lite info om sexleksaker, glidmedel m.m. som kan va intressant att ta del av, här.

Här kan du lyssna på kemikalieinspektionen säger om kemikalier i sexleksaker, från programmet Plånboken i P1.

Mys giftfritt/ hälsningar Fitt For Fight

Annonser

4 thoughts on “Att tänka på när du ska shoppa sexleksaker!

 1. Så bra att denna fråga uppmärksammas!
  Alla pessar och de flesta menskoppar är tillverkade av medicinsk silikon. De ska inte användas med silikonbaserade glidmedel. Silikon är ett naturmaterial, även om det är kemiskt processat. Menskoppar och cervixpessar av silikon kan komposteras.
  Hormonstörande ämnen finns framförallt i p-piller och akut-p-piller…. De finns andra, mer hälso-och miljövänliga alternativ till dessa. De påverkar användarens kropp, men sprids även ut i naturen och påverkar andra.
  Att jag själv med glädje besöker och samarbetar med sexleksaksbutiken Justine& Juliette beror på deras miljömedvetna och kunniga sätt att driva butiken ( och fina tapeter).
  Tips också att lägga sexleksakerna i vitvinsvinäger om du haft svamp. Svamp kan fästa på silikon och tvättas inte bort med tvål och vatten.

 2. När det gäller glidmedel, så är det som jag lärde mig på kemilektionerna, ”lika löser lika”.
  Alltså inte oljebaserat till latex, inte silikonbaserat till silikon och inte varmvatten till istapps-dildosar 😉
  Jag har hört många som använder ekologisk kokosolja som glidmedel, vilket tydligen är uppskattat av fittorna i fråga. Även vid vestibulit. Har ingen egen kunskap eller erfarenhet, men det kanske andra här har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s