Mysteriet med fittan och den våta strandängen

sara granér språket i bildJag kan inte minnas när jag för första gången hörde att ordet fitta betyder ”våt ängsmark” eller ”våt strandäng”. Det är en vitt spridd uppfattning som brukar användas för att rättfärdiga att en använder detta könsord. Typ ”Det är inte ett skällsord, det betyder faktisk våt strandäng. Det är vackert!”. Efter lite efterforskningar har jag kommit fram till att detta är en lite svajig förklaring.

I den underbara boken ”Kung Karl och kärleksgrottan – lek, lust och ideologi i de svenska könsorden” skriver Karin Milles om ordet fittas ursprung. Milles skriver att uppfattningen att fitta skulle betyda ”våt ängsmark” troligen kommer från det fornsvenska ordet fit som betydde ”sidlänt jord, sträckning vid vatten”. En strandäng alltså, som troligen blir våt för att den ligger vid vattnet. Den våra strandängen går att ses som en romantisk spegling av ursprunglighet och orörd natur – av oskuld, men också som en koppling till den kåta våta fittan.

Enligt Milles finns det dock inga starkare bevis för att detta är kopplat till ordet fitta. Då är det mer troligt att vår kära fitta kom som ett låneord från Tyskland under medeltiden. Där fanns könsorden fütte och fitte, som sedan helt enkelt försvenskades till fitta. De tyska orden i sin tur är besläktade med ett gammalt indoeuropeiskt verb som betydde ”att stoppa” eller ”sticka”, och med det svenska ordet ficka. Det handlar alltså om fittan som hålrum eller behållare.

Men Milles menar också att uppfattningen att fitta betyder ”våt ängsmark” är så spridd idag att det har blivit en sorts sanning, även om det historiskt sett troligen inte var så. Troligen finns det andra forskare som grävt runt i fittas ursprung och kommit fram till andra slutsatser. Och som alltid så är det helt upp till var och en vad hen vill kalla sitt kön och vilka associationer hen lägger i det.

 

Annonser

One thought on “Mysteriet med fittan och den våta strandängen

  1. Fittja är ett forn-nordiskt namn och kan här-ledas ur det isländska ”fitet” som betyder ungefär fuktig strandäng. Stora delar av Fittja låg helt enkelt under vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s