Endometrios

En av tio fittbärare är drabbade av den smärtsamma sjukdomen endometrios, en nära vän genomgick nyligen en smärtsam operation (där delar av tarmen fick tas bort) till följd av att ha levt med endometriosen obehandlad under många år. Hon har flera gånger haft svåra inflammationer i buken med stora blödningar och smärtor och troligtvis beror även hennes ofrivilliga barnlöshet på endometriosen.

Sjukvårdsupplysningen meddelar följande om endometrios:

Livmoderns innersta skikt består av en slemhinna som i varje menscykel byggs upp för att kunna ta emot ett befruktat ägg. Om inget ägg befruktas eller fäster stöts slemhinnan ut genom slidan i form av en blödning. Ibland finns livmoderslemhinna på andra ställen och kallas då för endometrios. Även livmoderslemhinna utanför livmodern blöder vid mens och orsakar då en inflammation. Det är vanligt att en får väldigt ont, särskilt när en har mens men även vid andra tillfällen. Oftast får en endometrios på äggstockarna eller i bukhinnan, men man kan också få det på andra ställen. Endometrios kan ibland leda till att man får svårt att bli gravid. Ungefär en av tio fittbärare får endometrios. En kan inte bli av med sjukdomen men i vissa perioder har en mindre eller inga besvär. Förutom ont vid mens är det vanligt att en får smärta som sitter som ett band över bäckenet och som kan stråla ut i korsryggen eller benen. En kan också få ont vid samlag, när en har avföring eller kissar.

”Det är rimligt att fråga sig vad som hade hänt om en av tio män fått godartade cystor i pungen med enorma smärtor som konsekvens”, skriver Ylva Emel Karlsson i sin artikelserie om endometrios! Läs även andra och tredje delen!

 

One thought on “Endometrios

  1. Kvinnohat dag 3 | MENSEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s