Det finns ingen G-punkt?

Disclaimer: Sveriges Radio sätter ett likamedtecken mellan att ha fitta och att vara kvinna, något jag beklagar då detta självklara samband inte finns.

Hej fittor!

Jag satt och åt frukost och lyssnade på P1-morgon när ett spännande inslag från vetenskapsradio började: ”G-punkten […] finns inte”. Detta kittlade givetvis mina intresse-spröt och jag lyssnade vidare. Tydligen har det bekräftats att det som kallas för ”g-punkten”, definierat i inslaget som en ~enskild punkt~ inuti slidan som ”skulle vara avgörande för att få orgasm vid samlag”, inte finns. Detta har italienska forskare bevisat genom att genomföra ultraljud på slidan under pågående samlag, tydligen. Forskarna menar att bilderna visat att det inte finns enskild punkt som stimuleras vid vaginal orgasm, utan ett komplext område som samverkar vid penetration, där klitoris, dess inre rötter, livmodern och slidan som – i samverkan – kan framkalla orgasm hos ~vissa personer~.

Detta är väldigt intressant då fittan sällan får sådan här uppmärksamhet och forskning om fittan alltid är välkommet. Det jag reagerar på i inslaget är dock att inga andra praktiker än penetrerande samlag (underförstått kuk i fitta-sex) tas upp. Detta som att g-punktens enda funktion skulle vara att medverka till orgasm vid penetrerande sex där en kuk är inblandad. Istället vet vi ju att en inte alls behöver ha en kuk  för att uppnå orgasm via slidan utan att det finns flera sätt att göra det på (fingrar, sexleksaker). Kuk-penetrationen är ju inte självändamålet för att förstå fittan, liksom.

De hänvisar vidare i inslaget till att undersökningar visat att ”4 av 5 kvinnor inte har uppnått vaginal orgasm och att de rapporterat detta som ett problem”, något som kopplas samman till att g-punkten inte skulle finnas. Att detta uppfattas vara ett problem kanske kan kopplas till tidigare nämnt fokus på penetrerande kuk-i-fitta-sex  och den djupgående penetrationsnorm som finns i samhället (där ”riktigt sex” endast är kuk-i-fitta), som skapar en känsla av att inte räcka till när en inte kan uppnå orgasm endast via kuk-penetration. Något som förstärks när SR inte problematiserar att konsekvenserna av penetrationsfokuset snarare är socialt skapat än ett fysiskt problem. Att inte sätta studien i ett större fitt-sammanhang tycker jag är synd, då vi inte behöver mer fokus på hetero-kuk-i-fittan-sex utan mer mångfald i hur fittan berättas om och hur sex med fittor kan has.

Dessutom är det ju tämligen löjligt att så endimensionellt undersöka om g-punkten är typ en KNAPP och sedan förklara att den inte finns, trots att de kom fram till att det finns ett KOMPLEXT OMRÅDE där en stor del av fittan används (klitoris rötter, slida och livmoder) när en uppnår vaginal orgasm. Är problemet språkligt snarare än fysiskt? Behöver g-punkten vara en stor röd knapp för att forskarna ska förstå att den har betydelse eller ska vi döpa om det till typ ”baksidan av klitoris som sträcker sig in i slidan”-området? Suck. Fittan är komplex och kanske inte går att stycka upp i olika delar?

Dock är det ju, som sagt, väldigt positivt med mer forskning kring fittan och hur den fungerar. Jag ser fram emot fler studier, om än kanske lite mindre tröttsamma.

Vad tycker ni?

Inslaget i sin helhet kan du lyssna på här:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5989656

Annonser

3 thoughts on “Det finns ingen G-punkt?

 1. Bra skrivet!

  Vill bara lägga till att normen och föreställningen om att mannen ska vara den aktiva och kvinnan den passiva vid heterosexuellt sex knappast underlättar för kvinnor att få vaginala orgasmer.

  Vaginala orgasmer under heterosexuella vaginala samlag är inte mer värda än andra orgasmer, men om kvinnan i lika hög grad som mannen bestämde ställning, tempo och vinkel är jag säker på att frekvensen av vaginala orgasmer under den här typen av sex skulle öka.

  Visst kan man ha sex på tusen andra sätt, men det känns synd att många kvinnor förmodligen går miste om njutning de skulle kunna känna under vaginala samlag på grund av att föreställningen om att mannen hela tiden måste vara den aktiva parten.

  Att man inte får vaginala orgasmer när man ligger helt stilla på rygg medan mannen juckar på i det tempo som passar honom innebär inte att man automatiskt är oförmögen att få vaginala orgasmer i sig.

  Själv har jag lätt att få vaginala orgasmer om det omslutande sexet sker på mina villkor, men det händer verkligen inte automatiskt saker enbart för att en man för in sin penis.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s