Nu ska alla med fitta klittra

RFSU’s tävling för att kora ett namn för fittonani är avgjord och klittra vann med hästlängder. Det finns en del att säga om det här initiativet och inte minst om hur samtalet om det har förts i resten av media.

Rapporteringen från stormedia har mestadels bestått av formuleringar så som ”Nu ska svenska kvinnor klittra” och till och med RFSU själva har uttryckt det som att ”kvinnors” onani äntligen ska få ett namn. Det är så klart tråkigt att en stor del av samtalet, som oftast när en pratar kön,  blir transfobiskt och -exkluderande. För om målgruppen de riktar sig till skulle vara just gruppen kvinnor så blir det ju svårmotiverat att använda ordet klittra, eftersom alla kvinnor inte har klitoris. När det är så uppenbart att det som eftersökt är ett nytt ord för onani för fittbärare, varför skriver de inte det? Men Aftonbaldets rubrik har fler dimensioner av förvirring. Uttrycket ”nu ska” betyder ju att det är en början på något, en initiering av något som innan inte gjorts. Tror Aftonbladets rubriksättare verkligen att människor som tillhör gruppen kvinnor inte har onanerat innan?

Om vi nu ska fundera över ordet i sig, så är det ändå en vinst för klitoris att äntligen få lite upprättelse. Till skillnad från onani så ger klittra klitoris revansch, det är beskrivande och bra. Men om en fittbärare onanerar och inte stimulerar klitoris, utan stimulerar andra erogena zoner som kanske bröstvårtor eller stjärt, är det fortfarande att klittra?

Hej Blekk har kritiserat klittra för att vara för likt ord som glittra och fnittra då det skulle vara sött och gulligt. Jag tycker det är en bra poäng, eftersom klittra inte direkt känns som ett asfett ord utan istället lämnar en svag association till sockervadd och enhörningar. Måste en snuttifiera fittonani? Det har samma söthetsfaktor som snippa, men snippa tänker åtminstone jag är menat ett barns fitta.

Det är också intressant med denna jakt efter att definiera olikheter. Är det nödvändigt att könsseparera? Om en ska tilltala någon om att klittra så ligger det i ordet att personen har en fitta, ännu en fokusering på kön. Vi anordnar tävlingar för att komma fram till ett ord för fittonani medan det vore ännu bättre med ett ord som skulle inte skulle separera kön. Ett onanins hen!

Sammanfattningsvis så finns det saker som är bra med klittra men även mindre bra. Heja lyftet av klitoris och försök till att få bort tabun kring fittonani! Men synd på pluttinuttet, transexkluderingen och fixeringen vid att särskilja kön. Jag tänker att likt ordet snippas historia så får kanske åren visa på om det blir succé eller inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s